Zabij křečka, zachráníš Čínu? Ochránci zvířat ukrývají mazlíčky před úřady

Obyvatelé Hongkongu se pustili do nebývalé záchranné mise. Jejich cílem je ušetřit životy tisíců křečků, myšek i králíků, které chtějí zdejší úřady utratit. Podle nich totiž zvířata dovezená do zverimexů z Nizozemí šíří koronavirus. Místní média jsou tak zaplavena záběry plačících dětí loučících se se svými kamarády.

Hongkongské úřady minulý týden zveřejnily zprávu, že za nákazou třiadvacetileté zaměstnankyně zverimexu stojí křečci, kteří sem byli dovezeni na přelomu roku. Stopy viru byly dosud objeveny u jedenácti prodávaných zvířat – více než dva tisíce dalších tak nyní úřady odsoudily k smrti a více než třicet zverimexů bylo dočasně uzavřeno. Všechna zvířata, která obyvatelé zakoupili od 22. prosince, mají být odevzdána a utracena.

Mnoho obyvatel však nové nařízení považuje za další v řadě nesmyslných opatření a ochráncům zvířat nabízejí úkryt pro zvířata odsouzená na smrt. „I kdybych si toho křečka koupila, radši risknu mít covid, než abych jim ho odevzdala… Hongkong to přehání,“ prohlásila jedna z dobrovolnic. Úřady přitom za porušení nařízení hrozí tresty. „Pokud v tom lidé budou pokračovat nebo křečky neodevzdají, budeme to posuzovat přísně a předáme takové případy policii,“ uvádí tamní ministerstvo zemědělství.

Zbytečná smrt?

Podle ochránců zvířat úřady nemají moc přinutit obyvatele k odevzdání zvířat. I přesto už převzaly téměř stovku zvířat k utracení –⁠ z více než 2 200 utracených zvířat bylo přitom nakažené jen jedno. Přitom ani úředníci si nejsou jisti tím, že nákazu s sebou přivezli dovezení křečci. „Myslíme si, že to nařízení je uspěchané a ne moc dobře naplánované,“ prohlásil zakladatel Společnosti pro opuštěná zvířata El Chan a dodává, že majitelé zvířat jsou nyní zbytečně vyděšení.

K nařízení se vyjádřila i Hongkongská veterinární asociace, která upozorňuje, že úřady své kroky nekonzultovaly s veterináři, a majitele zvířat vyzývá, aby se zvířat nezbavovali –⁠ zvířata, která jsou v domovech již několik týdnů, nepředstavují žádnou hrozbu.

Příkaz k utracení se týká všech zvířat, která byla do hongkongských zverimexů řetězce Little Boss dovezena ve dvou zásilkách z Nizozemí, 22. prosince a 7. ledna. O život přišlo již více než dva tisíce křečků, myší, králíků a činčil. Prodavačka jednoho z obchodů řetězce se nakazila variantou delta – šlo o první případ této varianty po více než třech měsících a podle analýzy šlo o dosud neznámou mutaci, jejíž stopy vedou i do České republiky.

Právě to vede úřady k myšlence, že za nákazou stojí dovezená zvířata. Nizozemsko se s nákazou u zvířat potýká již dva roky a muselo kvůli obavám ze šíření koronaviru předčasně uzavřít všechny kožešinové farmy. Nákaza u hlodavců se zde však v posledních dvanácti měsících neprokázala.  Křečci a další dotčená zvířata se v laboratořích po celém světě využívají při mapování průběhu koronaviru u lidí. Jelikož jsou k onemocnění vysoce náchylní, zvyšuje se možnost přenosu.

Tagy: