Ukrajina je v úzkých, hrozí jí průlom obrany. Washington Post vyjmenoval tři hlavní problémy

Ukrajinská armáda potřebuje více vojáků, více dělostřelecké munice a více protivzdušných zbraní. To jsou podle listu Washington Post věci, které Kyjev poptává nejvíce. Dělostřelecká převaha Rusů se údajně dostává do bodu, kdy umožní průlom.

Ke smutku Ukrajinců teď z fronty chodí jedna špatná zpráva za druhou. Armáda trpí nedostatkem základních věcí, což ji znemožňuje efektivně vést obranu země. List Washington Post popsal hlavní tři faktory, které budou ovlivňovat příští měsíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šance Ukrajinců na zahnání Rusů jsou iluzorní, uvádí analýza. Příští průlom má být drtivý

Tím prvním je nedostatek dělostřelecké munice na straně Ukrajiny. Dělostřelectvo je přitom od začátku války ústředním hybatelem frontové linie. Drony, tanky, bojová vozidla, to všechno může úspěch uspíšit. Hlavní je ale dělostřelectvo, které hlodá a hlodá do obrany nepřítele, až jednoho dne padne.

Ukrajinské dělostřelectvo se vzedmulo loni při neúspěšné protiofenzivě, kdy spálilo desetitisíce nábojů. Teď musejí obránci vážit každý náboj. Ruská dělostřelecká převaha sílí každým dnem. „Pokud jedna strana může střílet a druhá ne, prohrává ta, která nemůže palbu opětovat,“ řekl k problematice generál Christopher Cavoli, který vede americkou armádu v Evropě a Africe.

Rusko se podle něj brzy dostane do bodu, kdy bude schopné vypálit každý den desetkrát více dělostřeleckých nábojů než Ukrajinci. Právě tato magická hranice může znamenat pro Kyjev velký problém.

„Když má nepřítel převahu pět ku jedné, co se týče střel, může zaútočit. Když dosáhne poměru deset ku jedné, může uspět,“ obává se Viktor Nazarov, poradce bývalého šéfa ukrajinské armády Valerije Zálužného.

Ukrajině chybí vojáci

Ruská artilerie je na frontě tím největším zabijákem a ukrajinská armáda se pod palbou děl tenčí. Ukrajině chybí statisíce vojáků. Některé úseky fronty musí chránit doslova jen v několika lidech.

Ukrajinský generál Jurij Ivanovyč Sodol řekl, že sto metrů fronty často chrání jen deset vojáků. Jeden voják na každých deset metrů. „Pokud jsou tam ale jen dva vojáci, mohou bránit pouze 20 metrů fronty. Okamžitě vyvstává otázka: Kdo bude krýt zbývajících 80 metrů?“ popsal Sodol situaci na frontě.

Pomoci doplnit stavy má nová ukrajinská mobilizace. Parlament snížil odvodní věk z 27 na 25 let. Důsledkem toho by se mohlo na frontu dostat asi 50 tisíc vojáků. U vojáků na frontě se mezitím zkracují intervaly pro odpočinek.

Volný průchod pro rakety

Třetím a zásadním nedostatkem ukrajinské armády je podle Washington Postu protivzdušná obrana. Kvůli výpadku amerických dodávek docházejí Kyjevu jedna pokročilé obranné systémy, ale také munice do nich.

To znamená, že Ukrajinci teď musejí zbývající kusy protivzdušných systémů přemisťovat tam, kde jsou zrovna potřeba. Tím se ale nechráněná místa stávají zranitelná vůči ruským raketám. Trpí především elektrárny a další strategické cíle.

Americká CNN uvedla, že dříve ruská armáda bombardovala nejrůznější kouty Ukrajiny, aby rozsévala chaos – teď se ale cíleně soustředí na několik energetických cílů. Tlumit ruskou převahu ve vzduchu mají ukrajinské F-16, které by se mohly zapojit do bojů v létě.

„Ukrajina se snaží čelit ruské hrozbě tím, že útočí na ruská letiště a kritickou infrastrukturu sérií dálkových úderů bezpilotních letounů, ale představitelé Kyjeva si nedělají iluze – bez sofistikovaných západních systémů protivzdušné obrany budou mít velké problémy,“ uzavřel Washington Post.

VIDEO: Starší Ukrajinci nechtějí ustoupit

Tagy: