Bodavý hmyz útočí. Záchranáři hlásí enormní nárůst výjezdů, velké nebezpečí skrývá i ovoce

Sršni na granátovém jablku

Hasiči častěji vyjíždění kvůli bodnutí hmyzem

Záchranáři z mnoha krajů aktuálně hlásí obrovský nárůst počtu výjezdů kvůli hmyzímu bodnutí. Pokud postihlo alergika, pak může být i zdraví nebo dokonce životu nebezpečné.

Každé léto se to opakuje. Lidé nestačí hlavně vosy odhánět od svého jídla a pití. V Českém Švýcarsku jim navíc požár vypálil podzemní hnízda, a v kouři je tak hmyz zmatený.

„Měli jsme tady i alergické reakce, kdy někteří z hasičů museli být ošetřeni,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Jednoho z mužů při zásahu napadly divoké včely, zhruba s padesáti žihadly ho museli záchranáři převézt do děčínské nemocnice.

Napilno ale mají i záchranáři na severu Moravy. Už ošetřili 274 lidí po bodnutí vosou, včelou nebo sršněm, loni měli přitom těchto pacientů asi 160, takže zaznamenali skoro 80% nárůst. „Když je alergická reakce tak silná, že dochází k dechovým obtížím, pacient upadá do bezvědomí nebo omdlívá, tak potom už je nutné zavolat záchranku,“ upozornila lékárnice Ria Smolková.

Hasiči v těchto případech zasahují vždy, když je naplněna podmínka nebezpečí z prodlení, to znamená, když je nebo by mohl být ohrožen lidský život nebo zdraví. Navíc dozrává ovoce. I v takovém jablku může být schovaná vosa.

„Když potom ta vosa nebo včela píchnou opravdu na kořen jazyka, tak člověk nemusí mít alergickou reakci v tom pravém smyslu, ale jenom ten mohutný otok může způsobit poruchy dýchání,“ upřesnil primář interního oddělení jihlavské nemocnice Jaroslav Točík. Pokud se vám doma zabydlí roj včel, vosy nebo hmyzí strašáci – sršni – hasiči doporučují obrátit se na specializovanou firmu. Kdo si ale troufá, může se do boje s nezvanými hosty pustit sám třeba s kuklou a sprejem.

Tagy:
vosa včela alergie záchranáři Morava Národní park České Švýcarsko Lékárenský komplex Jihlava