Velký skok dopředu. Záchranáři využívají mobil svědka k videopřenosu, lépe pomůžou zraněným

Prolink stačí klepnutím potvrdit, a tím povolit zpřístupnění kamery svého telefonu.

Záchranáři mají novou vychytávku

Záchranáři mají novou pomůcku, která jim pomáhá se záchranou životů. Dokážou využít mobil svědka události pro videopřenos a přímo na operačním středisku vidí situaci na místě. Doteď se museli spolehnout jen na popis oznamovatele. Novinka se osvědčila například při zásazích u dopravních nehod s více zraněnými. „Už jsme tuto možnost využili v desítkách případů,“ řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michal Georgiev.

Princip je jednoduchý – při každém volání na tísňovou linku se telefonní číslo volajícího propíše do systému a operátor na něj jedním kliknutím dokáže poslat prolink v SMS zprávě. Ten stačí klepnutím potvrdit, a tím povolit zpřístupnění kamery svého telefonu.

ČTĚTE TAKÉ: Zachránil vozíčkáře, teď šel darovat krev. Ostravský policista inspiroval desítky kolegů

Od té chvíle je z volajícího kameraman, který podle pokynů operátora přenáší potřebné záběry rovnou na obrazovku v dispečinku. „Jde výhradně o přenos, nic se neznamenává, takže v telefonu ani v našem systému nezůstanou žádná citlivá data,“ upozornil vedoucí dispečinku liberecké záchranky Petr Matějíčka.

Pro záchranáře je to obrovský skok dopředu. Technologický zlepšovák, který může skutečně pomoci zachránit životy. „Využili jsme tuto možnost například u vážné nehody, kde byli tři těžce zranění. Díky obrazovému přenosu se operátor mohl zorientovat v situaci na místě a vyhodnotit, kdo potřebuje akutní první pomoc ze všech nejdřív, dokud na místo nedorazí naše posádky,“ popsal Georgiev.

Šéf dispečinku připomněl, že velmi užitečnou pomůckou je podívat se přímo na místo okem kamery také v případech, kdy jsou pochybnosti, zda zdravotníky vůbec vyslat. „Třeba když radíme maminkám, které vyděsí pupínky u dětí,“ podotkl Matějíčka.

Přenos má svá rizika

Technologie funguje na platformě známé aplikace Záchranka, volající ji ale nemusí mít staženou. „Limity tu pochopitelně jsou, volající musí mít data a v místě musí být dostatečný signál. Proto je ideální, pokud oznamovatel aplikaci Záchranka má, protože když nám zavolá skrz ni, operátor okamžitě vidí, jaký má signál, ale třeba i to, jestli mu zbývá dostatek kapacity baterie pro přenos,“ vysvětlil Matějíčka.

Důležitou podmínkou pro využití svědka jako kameramana je i to, že na místě je víc svědků, a ten, který přenáší obraz, tak nemusí přímo poskytovat první pomoc. „Zatím si na to všichni zvykají, už se nám i stalo, že člověka, kterého jsme k přenosu obraz využili, začali ostatní lidí napadat, že je hyena a že si natáčí lidské neštěstí. Přitom dělal velmi užitečnou věc,“ doplnil šéf dispečinku.

Tagy: