Záchranáři na pokraji sil. Neakutní případy budou muset na sanitku čekat

Záchranáři na jihu Moravy nestíhají

Jeden z nejnáročnějších týdnů v historii prožívají jihomoravští záchranáři. Ti za posledních 6 dnů evidují na 1500 výjezdů, často ke covid pozitivním pacientům. Jen v pondělí zasahovali u 350 případů, což je podle nich extrémní a absolutní historický rekord.

Záchranáři jsou podle svých slov na hranici možností, a to jak fyzických, tak psychických. Tolik telefonátů na dispečink prý nepamatují. Někteří lidé jsou navíc současnou situací vystresováni a mohou tak banální věci zveličovat.

Třeba na výjezdové základně v Brně-Bohunicích teď stojí tři připravené sanitky. Podle pracovníků je to ale spíše výjimka. Často se teď totiž stává, že tady není ani jedna a všechny zasahují u pacientů.

Podle záchranáře ZZS Jihomoravského kraje Petra Havelky se rapidně zvýšil právě počet výjezdů ke covid pozitivním pacientům. „Tito pacienti bývají často ve vážném stavu a vyžadují tak speciální péči,“ vysvětluje Havelka.

Při směnách se prakticky nezastaví. Petr Havelka pracuje u jihomoravských záchranářů už 11 let. Podobnou situaci ale ještě nikdy nezažil. „Někdy obědváme ve tři hodiny odpoledne, někdy až večer. Mezi výjezdy není žádný prostor,“ popsal. Kromě zvýšení počtu výjezdů zabere posádce čas také dezinfekce sanitky, nebo výměna ochranných pomůcek.

Záchranáři na jižní Moravě tak mohou k neakutním zraněním přijet později. „Můžeme se dostat do situace, že u méně naléhavých případů si budou muset pacienti na sanitku počkat déle,“ říká mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Podobná situace panuje i v ostatních krajích. Záchranáři teď proto všechny prosí o trpělivost a shovívavost a zároveň vzkazují: „Jsme na hranici svých možností a opravdu děláme co můžeme.“

Tagy:
Jihomoravský kraj pacient záchranáři záchranka COVID-19 covid pozitivní pacienti 155 Petr Havelka Michaela Bothová Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje Brno-Bohunice