Žádná Pražská, ale Koněvova. Ruští komunisté žádají změnu názvu moskevské stanice metra

V reakci na česko-ruskou krizi a vzájemné vyhoštění diplomatů v souvislosti s kauzou Vrbětice zvažuje Moskva další kroky. Nejenže se spekuluje o zákazu dovozu českého piva do Ruska, předseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruské federace Vladimir Kašin obnovil myšlenku na přejmenování stanice moskevského metra Pražská na Koněvova. Ne všude ale našel podporu, kritici mu připomínají doby, kdy byly oba státy spojenci.

„Když vidíme nepřátelské kroky ze strany České republiky, věříme, že přejmenování stanice na počest jednoho z hlavních hrdinů druhé světové války je správný přístup,“ citoval vystoupení Vladimira Kašina ve Státní dumě ruský web Izvestia.

O možné změně názvu stanice metra se diskutovalo už loni v dubnu. Radnice Prahy 6 tehdy nechala z Dejvic po více než 40 letech odstranit sochu maršála Koněva. „Dnešní sejmutí bronzové sochy je pomyslným posledním tónem v etudě, která se v Bubenči rozehrála v roce 1980,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Ruská ambasáda se vůči tomu důrazně ohradila a celý krok označila za nepřátelský.

Už tehdy padla zmínka o možném přejmenování stanice Pražská na Koněvova. A po roce ruští komunisté chtějí debatu opět rozvířit. „Znovu nastolíme otázku přejmenování a navrhneme o ní diskutovat s dalšími frakcemi,“ dodal Kašin.

Stanice připomíná nejlepší roky spojenectví

Podle Ruské vojensko-historické společnosti by k přejmenování dojít nemělo, protože stanice připomíná nejlepší roky spojenectví Československa a SSSR. Ředitel společnosti Michail Myagkov pro web Izvestia ale dodal, že Moskva stanici na počest maršála Koněva potřebuje.

„Jsme proti tomu, aby se z nás stali stejní lidé, jako jsou představitelé vlády v České republice, kteří zapomínají a znesvěcují místa společné vojenské slávy. Československý sbor bojoval na straně Rudé armády,“ podotkl Myagkov. Myšlenku na přejmenování nepodpořil ani místopředseda organizace veteránů Ivan Bogovik, který zdůraznil, že „v takových věcech by se člověk neměl řídit aktuálními emocemi“.

Maršál Ivan Štěpanovič Koněv (1897–1973) se podílel na osvobození Prahy za druhé světové války. Kromě toho však řídil krvavé potlačení maďarského povstání sovětskou armádou v roce 1956. Radnice Prahy 6 v minulosti k soše umístila vysvětlující tabulku, na které připomínala maršálovu minulost. Tabulka se nakonec také stala terčem vandalů. Dílo bylo z pražských Dejvic po téměř 40 letech odstraněno, a to 3. dubna 2020.

Více o tom, kdo Koněv byl a jak se spor o jeho sochu stal rozbuškou v dezinformační válce, si přečtěte v tomto článku.

Tagy: