Žádná změna pro gaye a lesby. Zákon o manželství homosexuálů spadne ve Sněmovně pod stůl

Gayové a lesby, kteří by chtěli uzavřít manželství, budou mít zřejmě opět smůlu. Novelu občanského zákoníku, která by postavila sňatky homosexuálů na roveň těm heterosexuálním, s velkou pravděpodobností Sněmovna nestihne schválit. Návrh v dolní parlamentní komoře leží už přes tři roky.

Poslanci stříhají metr do konce funkčního období. Návrhy zákonů, které nestihne Sněmovna schválit do voleb 8. a 9. října, spadnou pod stůl. Po volbách bude Sněmovna v novém složení a všechny novely, které neprošly legislativním kolečkem, se budou muset předkládat znovu.

A takový bude zřejmě i osud novely občanského zákoníku, která by uzákonila sňatky homosexuálních párů. „Obávám se, že kvůli obstrukcím se to nestihne. A to je velká škoda,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z předkladatelů návrhu Petr Dolínek (ČSSD). „Myslím, že to nedáme. Není k tomu vůle,“ míní i šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

„Do konce volebního období se to již nestihne, protože většina ve Sněmovně poslala sice zákon do druhého čtení, ale zároveň se prodloužily lhůty. Rovnoprávné sňatky máme v programu a předložíme po volbách návrh znovu,“ sdělil CNN Prima NEWS předkladatel novely a pirátský poslanec František Kopřiva.

Novela občanského zákoníku přitom leží ve Sněmovně od června 2018. Předloha prošla prvním čtením letos v dubnu, nyní ji mají k posouzení výbory. Ústavně-právní výbor normu ještě neprojednal, výbor pro sociální politiku nepřijal žádné usnesení.

Po výborech následuje v legislativním kolečku druhé čtení, opět jednání výborů a třetí čtení. Návrh pak ještě dostane k posouzení Senát a prezident.

Poslanci mají sice v prvních 14 dnech v červenci naplánované jednání, potom ale následují sněmovní prázdniny. V září budou podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka další dva týdny jednat, budou se ale řešit hlavně senátní vratky.

Dolejš: U ANO převažuje alibismus

Na otázku, jestli bude na pořadu jednání v červenci nebo září novela občanského zákoníků, Faltýnek odpověděl: „Záleží na většinové vůli ve Sněmovně, co budou ještě priority do konce volebního období.“ Svůj názor sdělovat nechtěl.

Podle dalšího z předkladatelů novely, poslance Jiřího Dolejše (KSČM), se mohlo o návrhu už dávno hlasovat. „Převažují obstrukce. Je to škoda. Přál bych si, aby se novela stihla schválit, ale vidím ten převažující alibismus zejména v největší frakci, tedy u hnutí ANO. Obávám se, že ta práce i diskuse propadne,“ napsal CNN Prima NEWS Dolejš.

Svatby homosexuálů schvaluje i premiér Andrej Babiš (ANO). Už v roce 2016 na svém Facebooku psal, že má mezi gayi spoustu přátel. Vymezil se proti výrokům tehdejší poslankyně za ČSSD Pavlíny Nytrové, která před pěti lety prohlásila, že „homosexuálními páry jsou promiskuitní, mají vysoký výskyt pohlavních a jiných chorob či nadprůměrný sklon k alkoholu a drogám ve srovnání s heterosexuální společností“. Sociální demokracie se od jejích slov distancovala.

Optimističtější je naopak europoslankyně Radka Maxová, která novelu předkládala ještě jako česká poslankyně v roce 2018. O rok později se dostala do Bruselu.

„Při troše dobré vůle ze strany zákonodárců by se mohla dostat do třetího, závěrečného čtení před volbami. A potom bude na Senátu, zda novelu podpoří a pošle ji panu prezidentovi. Ten zatím vysílá signály, že s novelou nesouhlasí, a tak se může stát, že o novele bude rozhodovat až nová Poslanecká sněmovna, jejíž složení je plně v rukou voličů,“ míní Maxová.

Podle ní je jasným vzkazem i fakt, že novela prošla prvním čtením. „Projednáváním novely občanského zákoníku o manželství pro všechny vysíláme signál, že nám téma rovných práv nejen stejnopohlavních párů, ale i dětí v jejich rodinách není lhostejné. A jsem přesvědčena, že nikdo z občanů ČR by neměl být diskriminován na základě sexuální orientace nebo rodiny, ve které vyrůstá,“ dodala Maxová.

Okamura: Radši bych skočil z okna než žít u gayů

Téma je pro české poslance třaskavé. Když sňatky homosexuálů řešili koncem dubna, debata byla vyhrocená. Diskutovalo se také o možnosti, že by gayové a lesby měli mít šanci adoptovat děti. Kritický byl tehdy šéf SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura, který prohlásil, že vyrůstal v dětském domově, a než aby ho tehdy adoptoval stejnopohlavní pár, raději by skočil z okna.

Gayové a lesby si nemohou společně osvojit dítě, protože mohou uzavřít jen registrované partnerství. Nemají tak stejná práva jako manželé. Kromě toho například nemají nárok na vdovský důchod.

I to patří k důvodům, proč by homosexuálové chtěli mít svatby. Důvody před časem vysvětlily partnerky Gabriela a Viktorie. „Chtěla bych mít reálnou svatbu i kvůli své rodině i přátelům. Přála bych si, aby nás společnost uznávala. Nejsme lidé druhé třídy. Platím stejné daně jako heterosexuální kamarádi, proč ale nemůžu vstoupit do manželství se svou partnerkou?“ krčí rameny Gabriela Davídková.

S partnerkou Viktorií Večesovou spolu žijí čtyři roky. A pořád doufají, že jednou spolu budou stát u oltáře. „Chtěla bych mít výhody, které díky manželství jsou. Kdybychom byly manželky, je všechno jednodušší a automatické. Nemusíš nic vysvětlovat a dokládat. Registrované partnerství neumožňuje téměř nic. Mám možná tak nárok znát její zdravotní stav, ale to je možná všechno,“ vysvětluje Viktorie.

Tagy: