Žádné roušky a rozestupy. Narvaný stadion sledoval Djokoviče, Williamsovou a další

Podobně to vypadalo za doby „necovidové“. Na menším stadionu v australském Adelaide se v pátek mačkaly čtyři tisícovky diváků, fanoušci na obličeji neměli žádné roušky. Na kurtu před sebou viděli největší hvězdy současného tenisu a po pandemii koronaviru zkrátka nebylo ani památky.

Covidem zasaženou optikou působily záběry z tenisové exhibice v Adelaide jako paranormální jev. Takhle to ve světě sportu vypadalo do března 2020. Sportovní zábava před zraky fanoušků, jejichž nadšení nezakrývá žádný kus látky. Obsazená takřka každá sedačka na stadionu.

Po čtrnáctidenní karanténě musely tyto obrázky nadmíru těšit i samotné aktéry. Například Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Dominica Thiema nebo Serenu Williamsovou a Naomi Ósakaovou.

„Vidět plné tribuny mě dělá ohromně šťastným,“ glosovala na Twitteru podívanou v Adelaide bývalá světová jednička Andy Roddick. „Výborná práce, Austrálie,“ připojil Američan. Hlediště zaplněné čtyřmi tisícovkami lidí potěšilo také bývalou lídryni ženského žebříčku Marii Šarapovovou. „Sport je zpět i s fanoušky. A můžete dokonce vidět jejich úsměvy,“ napsala ruská hvězda.

Tenisová show se v plné parádě mohla uskutečnit díky nadmíru příznivým statistikám ve státě Jižní Austrálie. K pátku 29. ledna nebyl v tomto regionu zaznamenán žádný nový případ koronavirové nákazy, v nemocnici neleží ani jeden pacient s onemocněním COVID-19. Od začátku pandemie zemřeli v Jižní Austrálii, kde žije 1,7 milionu obyvatel, na komplikace spojené s covidem jen čtyři lidé, dohromady bylo provedeno přes 955 000 testů.

Celkově se v celé Austrálii – na rozdíl od USA či drtivé většiny evropských zemí – podařilo dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Ve státě Victoria – kde se nachází i Melbourne, ve kterém 8. února začíná první grandslam sezony Australian Open – se už 24 dnů neobjevila místní nákaza a celá země má za sebou 13 dnů bez komunitního šíření.

„Byl to opravdu těžký rok pro celý svět. Stále se nacházíme ve velmi složité situaci, ale myslím si, že Austrálie je úžasným příkladem toho, jak věci kontrolovat správným způsobem, takže jí moc gratuluji,“ řekl dvacetinásobný grandslamový vítěz Rafael Nadal poté, co v přátelském duelu porazil Dominica Thiema 7:5 a 6:4. „Nemůžeme dostatečně poděkovat Jižní Austrálii a australskému tenisovému svazu. Je to výtečné, být v Adelaide a znovu hrát před vámi, fanoušky. Hodně nám to chybělo,“ doplnil přímo na dvorci.

Na Australian Open až 30 000 fanoušků denně

Kvůli tomu, aby se dobře kočírovaná situace nevymkla Austrálii z rukou, dorazila více než tisícovka tenistů a jejich doprovodu do místa dění velkého turnaje před dvěma týdny a všichni museli absolvovat čtrnáctidenní karanténu.

Většina hráčů mohla opustit hotelový pokoj až na pět hodin denně a trénovat, 72 hráčů a hráček ale muselo do striktní izolace kvůli nakaženým pasažérům v letadle. Byli mezi nimi i Češi včetně Barbory Strýcové.

Každopádně platí, že samotné Australian Open nebude bez mrtvé atmosféry, jak tomu bylo například na přelomu srpna a září na grandslamu v New Yorku. Pořadatelé do areálu Melbourne Park každý den vpustí až 30 000 diváků. Ti se rozprostřou mezi mnoho kurtů, navíc ten největší, Roda Lavera, pojme 15 000 fanoušků. Ke všemu se vstupenky pořizují na určité denní bloky.

Dohromady by tak australský tenisový svátek mělo během dvou týdnů navštívit kolem 390 000 lidí, což se rovná zhruba polovině „normálního“ počtu diváků. A to jsou v době pandemie – kdy si naprostá většina sportovních fanoušků z celého světa může nechat o osobním zážitku na stadionu jen zdát – více než přijatelná čísla.

Tagy: