Záhada mrtvého turisty: Tunisko s Českem jednat nemusí, jednu povinnost ale má, říká advokátka

V Tunisku zemřel Čech.

Rejžková: Pokud se Tunisko rozhodne nepodávat informace, tak s tím Česko nic neudělá

Pokud se Tunisko v souvislosti s kauzou mrtvého turisty rozhodne nesdělit Česku vůbec nic, je potřeba se s tím smířit. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla advokátka Jana Rejžková. Dodala, že africká země má jedinou povinnost: prozradit, kdy do vlasti vydá tělo.

Už teď je jasné, že půjde o jednu z nejtragičtějších zpráv letních prázdnin: česká turistka byla před pár dny v Tunisku zadržena poté, co na dovolené v Monastiru ohlásila úmrtí svého 60letého manžela.

Co přesně se stalo? Jak došlo k zatčení? Kde se zadržená žena nyní nachází a co jí hrozí?

Zdrcení příbuzní kladou spoustu otázek, na něž však z oficiálních míst nedostávají odpověď.

A možná ani nedostanou. Alespoň podle názoru advokátky Jany Rejžkové, kterou v této souvislosti oslovila CNN Prima NEWS. „Pokud se Tunisko rozhodne nepodávat informace, tak s tím náš stát nic neudělá,“ tvrdí Rejžková. „Jedinou oficiální povinností Tuniska je oznámit, kdy bude tělo mrtvého vydáno do České republiky.

Ministerstvo zahraničí již potvrdilo, že je v této věci prostřednictvím svého zastupitelského úřadu v kontaktu s tuniskými orgány. Žádné podrobnější informace od nich však zatím neobdrželo.

„Se státem, kde je český občan zadržován, má právo napřímo komunikovat pouze český stát,“ popisuje Rejžková. „Pokud se však tento stát rozhodne nepodávat informace, tak s tím nelze nic dělat. Každému v této situaci doporučuji, ať se spojí s ministerstvem zahraničních věcí a získá kontakt na velvyslanectví v daném státě. Mimo to ať se spojí i s místně příslušným krajským ředitelstvím Policie ČR, neboť se důvodně domnívám, že policie musí zahájit úkony trestního řízení. Po repatriaci těla na území ČR je očekávatelné, že bude nařízena soudní pitva.“

V trestním řádu podle Rejžkové stojí, že i podobné případy spadají pod českou jurisdikci.

„To ale neznamená, že Tunisko musí s českým státem komunikovat,“ opakuje. „Oficiálně nemusí poskytnout žádnou informaci. Kromě jedné jediné: kdy bude tělo nachystáno pro repatriaci.“

Tagy: