Prymula varuje před záhadným virem v Číně. Může mít celosvětový dopad, připustil

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad aktuálním nárůstem respiračních onemocnění v Číně

Epidemiolog Roman Prymula o záhadném viru v Číně a nedostatku vitaminu D

Je otázkou, jestli záhadný virus v Číně náhodou není počátkem nějaké další nepříjemné události, která může mít celosvětový dopad, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Zároveň podotkl, že většina těchto „ne úplně dobrých pozdravů“ přichází z Číny. Bývalý ministr zdravotnictví také upozornil na nedostatek vitaminu D, který může způsobit problémy s kostmi a vypadávání zubů.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středeční zprávě uvedla, že zaznamenala výskyt zápalu plic bez určeného původu u dětí v severní Číně. Školáci prý mají neobvyklé příznaky. Mezi ně patří zánět plic a vysoká horečka, ale zároveň nemají kašel ani jiné symptomy, které jsou obvykle spojovány s chřipkou, infekcí RSV a dalšími respiračními onemocněními. Mluví se také o přehlcení některých nemocnic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úplný Zombieland. Čech natočil v USA šokující video, smrtící drogu řešil na jednání i Biden

Takové náznaky ale v minulosti přešly v závažné pandemie. „Většina těchto ne úplně dobrých pozdravů přichází z Číny, ať je to otázka klasického onemocnění SARS, se kterým jsme se potkávali někdy kolem roku 2003 nebo otázka klasického covidu. Ty signály mohou znamenat, že se dostatečně nediagnostikovala standardní virová onemocnění,“ řekl epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že může jít také o atypické pneumonie.

Zároveň ale připustil, že by dopad mohl být daleko větší. „Je otázkou, jestli to náhodou není počátek nějaké další nepříjemné události, která může mít celosvětový dopad. V tuto chvíli je těžké předbíhat. Doufám, že postupně přijdou nějaké výsledky,“ sdělil Prymula.

„WHO poslala Číně oficiální žádost o podrobné informace o nárůstu respiračních onemocnění a hlášených ohniscích zápalů plic u dětí,“ uvedla WHO na sociální síti X.

Podle Prymuly jsme se navíc nepoučili z pandemie koronaviru. „Některé věci jsme vylepšili. Máme tady takovou digitalizaci, že jsme schopni v online režimu sledovat kapacitu systému, ale jinak se systém nějak dramaticky nepřipravil a personálně jsme na tom dokonce hůř než předtím,“ popsal epidemiolog.

Populace trpí nedostatkem vitaminu D

Až dvě třetiny populace trpí podle Prymuly nedostatkem vitaminu D. „Způsoboval deformaci nosných kostí a obratlů. Dnes je dominantní osteoporóza, do které se časem dostaneme všichni. Zejména u žen po menopauze je to velký problém,“ popsal Prymula s tím, že vitamín D je také přírodní antidepresivum, chrání pokožku a je důležitý pro imunitu.

Kromě problémů s kostmi může být příznakem nedostatku vitaminu D i vypadávání zubů. „Zdravý chrup je signál dostatku vitamínu D. Pokud na sobě pozoruji příznaky nedostatku, je nutné ho doplňovat. Nejsem úplně pro, abychom ho doplňovali uměle přes prášky, ale je dobré zamyslet se nad konzumovací potravin s vitamínem D. To jsou například mořské ryby, hovězí játra a vejce,“ dodal Prymula.

Tagy: