Omluva zajatého Ukrajince, který zběhl k Rusům, oblétla svět: Vše mělo proběhnout v klidu

Mladí ruští vojáci

Válka na Ukrajině 4.3.2022

Pracovníci ukrajinské civilní kontrarozvědky Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) vyslechli dalšího zajatého ruského vojáka. Tentokrát se však ukázalo, že jde o Ukrajince. V roce 2014 během okupace Krymu totiž zradil svou zem a přešel na stranu Ruska. Ve zveřejněném videu se ukrajinskému národu omlouvá. Tvrdí, že současná invaze na Ukrajinu měla proběhnout v klidu, stejně jako tomu bylo při zabrání Krymu.

Zajatým ruským vojákem je Igor Alexejevič Rudenko. „SBU zveřejnila video s výslechem dalšího skřeta z Ruské federace, který se ve skutečnosti ukázal být ukrajinským vojenským zrádcem. V roce 2014 přeběhl na Krymském poloostrově na stranu okupantů,“ napsala ukrajinská kontrarozvědka v příspěvku pod videem. Záznam zveřejnila na sociální síti Telegram, který je v Rusku hojně užíván. Dostupný je také na YouTube.

Rudenko při výslechu popsal, co se dělo ve čtvrtek 24. února, kdy ruská vojska vtrhla na území Ukrajiny. O tom, že budou střílet i po civilistech, prý neměl tušení.

„V armádě sloužím od roku 2011, v roce 2014 jsem přešel na stranu Ruské federace. Do 24. února jsme byli na výcviku, kde probíhalo běžné učení. V noci ze čtvrtka na pátek dostala moje dělostřelecká divize rozkaz k postupu na Ukrajinu a vyrazila směrem k Nové Kachovce,“ popisuje zajatý voják. Jejich dalším cílem byl Mykolajiv a později Oděsa.

Bylo jim slíbeno, že nebudou bombardovat obytné domy. „Řekli nám, že vše bude domluveno s úřady, že nemáme střílet na obytné domy a že vše proběhne v klidu jako v roce 2014, kdy Rusko zabralo Krym,“ vysvětluje na záznamu Rudenko.

Voják se Ukrajincům omluvil

Když dorazili do Nové Kachovky, dostali rozkaz střílet do pole. „Nepřítel se měl nacházet tam,“ upřesňuje Rudenko.

Co se dělo dále, voják neupřesňuje. SBU však tvrdí, že zřejmě narazili na silný odpor Ukrajinců, a proto se museli vzdát. „Když jsme se vzdávali, vyšli k nám obyčejní vesničané se zbraněmi v ruce. Dal jsem rozkaz ukončit střelbu,“ říká dále Rudenko.

Zajatý voják se ve videu omluvil ukrajinskému národu. Pracovníci SBU mu dali možnost zavolat manželce. Ve zkratce jí popsal, co vše se za poslední týden na Ukrajině odehrálo. „Nyní s ním pracují vyšetřovatelé SBU. Takové činy nemohou zůstat bez trestu,“ stojí na závěr u příspěvku v Telegramu.

Tagy: