Zákaznicím Tesca ve Walesu neprodali v lockdownu vložky. Prý to není základní výrobek

Pobočka společnosti Tesco se ve Walesu stala terčem kritiky poté, co bylo jedné ze zákaznic řečeno, že si nemůže koupit hygienické vložky. Společnost jako důvod uvedla, že tento výrobek není základní a nezbytně nutný. Tesco jako viníka označilo velšskou vládu kvůli zmatečným opatřením.

V pondělí došlo ještě k většímu chaosu, když první velšský ministr řekl, že nakupující si mohou koupit základní výrobky, ale pouze tehdy, když jsou nezbytné.

Zákaznice, které do Tesca přišly a čekala na ně uzavřená oddělení s výrobky určenými pro menstruaci, zuřily. Nakupující Katie poslala supermarketu tweet. „Můžete mi vysvětlit, proč mi dnes řekli, že si nemůžu koupit menstruační vložky, protože jsem si jistá, že jsou pro ženy zásadní? Ale můžu si koupit alkohol – to nedává smysl,“ napsala. Svobodná matka Nicole-Luise Smithová také reagovala: „Jsem doslova zuřivá a v slzách. Tesco, jak je sakra pivo zásadní a menstruační výrobky nepodstatné?“

Zástupce PR Tesco Katie odpověděl. „Chápeme, jak frustrující budou tyto změny pro naše velšské zákazníky. Velšská vláda nám však řekla, abychom tyto předměty po dobu lockdownu neprodávali,“ napsal.

Řetězec se však později omluvil. Situaci špatně pochopil. V tweetu mluvčí úřadu sdělil: „To je špatně. Supermarkety mohou stále prodávat zboží, které lze prodávat v lékárnách. Prodej základních věcí během lockdownu má odradit od trávení více času v obchodech, než je nutné. Nemělo by vám to bránit v přístupu k položkám, které potřebujete.“

Nyní společnost Tesco říká: „Sanitární výrobky jsou samozřejmě základní položky a jsou k dispozici zákazníkům ve všech našich obchodech, včetně těch ve Walesu. Odpověď tomuto zákazníkovi byla zaslána omylem a je nám velmi líto, že došlo ke zmatku.“

Velšané jsou z nových pravidel zmateni

Vedení země čelí obrovské kritice ohledně definice toho, co se považuje za důležité a co ne. Během nových vládních opatření, která vstoupila v platnost minulý pátek v 18 hodin, nesmí obchody prodávat zákazníkům oblečení. Zaměstnanci jsou upozorněni, aby upřednostnili prodej „důležitého“ základního zboží. Stacionární zboží, knihy, teplé zimní peřiny, dětské oblečení, a dokonce i čisticí prostředky, jako jsou mopy, jsou do listopadu zakázány. Nová koronavirová opatření jsou mnohem přísnější než ta březnová.

Více než 50 tisíc lidí podepsalo dosud největší petici zvanou Senedd, která zpochybňuje pravidla týkající se „nepodstatného zboží“. Opatření se stala ještě více zmatečná po vyjádření šéfa Labouristické strany a velšského prvního ministra Marka Drakeforda a jeho týmu, že lidé si mohou v supermarketech koupit věci, které nejsou zásadní, za výjimečných okolností. Ministr zdravotnictví Vaughan Gething uvedl, že zákazníkům by mělo být umožněno nakupovat „jinak nepodstatné zboží“, pokud by existovaly „výjimečné okolnosti“, které by znamenaly, že jsou zásadní. Ministr v pondělí ráno sdělil serveru Sky News, že „objasňují“ pravidla.

Mnoho lidí v zemi se nyní „vrhlo“ na Drakeforda. Ten potvrdil, že tento týden proběhne kontrola položek prodávaných v supermarketech. „Budeme kontrolovat, jak víkend proběhl v supermarketech, ujistíme se, že je uplatňován zdravý rozum. Supermarkety mohou prodávat vše, co lze prodat v jakémkoli jiném typu obchodu, který není nutné zavírat. Mezitím choďte, prosím, mimo domov, jen pokud potřebujete,“ řekl Drakeford.

Tagy: