Zákazníkovi můžeme odpustit zálohy na energie, zmínil expert. Jak se mají hýbat ceny?

Dodavatelé energií mohou zákazníkovi výrazně snížit zálohy, pokud uvede prokazatelný důvod, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ředitel společnosti EPET Petr Švec a uvedl konkrétní příklad. V případě neštěstí dokonce může dojít k jejich odpuštění na dané období, dodal. Švec rovněž nastínil, jak se budou vyvíjet ceny energií.

Švec připomněl, že výši záloh počítá systém z ceníku zákazníka na další období na základě spotřeby z minulého období. „Pokud se zákazník rozhodne pro nějakou investici v energetice, která mu sníží spotřebu, může požádat dodavatele o změnu záloh, pokud uvede prokazatelný důvod,“ poznamenal v pořadu Co na to vaše peněženka.

K TÉMATU: Smrskflace i šuntflace. Výrobci nasadili na Čechy účinný trik, experti popsali největší extrémy

Součástí jsou i ojedinělé případy, například při neštěstí. „Když jsou lidé v nouzi, domácnostem odpustíme na nějakou dobu platbu záloh. Je jasné, že budou mít řadu výdajů navíc,“ vysvětlil.

Jak se ceny budou vyvíjet?

Expert hovořil i o možném vývoji cen energií v následujících měsících. „Můžeme být mírní optimisté. Podle letošního vývoje je jasné, že ceny jsou stabilní,“ připomněl.

„Cena komodity na trhu se každý rok liší. Trh nyní určitě nevyznívá pesimisticky. Podle všeho ceny zůstanou stabilní i nadále, případně dojde k mírnému snížení,“ uvedl Švec.

Ředitel EPET připomněl, že ceny elektřiny a plynu na burze ovlivnila třeba napjatá situace na Blízkém východě. „V ohrožení byly přepravní cesty pro zkapalněný plyn. Na trhu se monitoruje i dění na Ukrajině, zda nedojde ke kritickému narušení infrastruktury,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Energetici podle Švece věří, že již nedojde k náhlému vystřelení cen nahoru, které domácnosti pocítily po začátku ruské invaze na Ukrajinu. „Ceny tehdy rostly již od konce roku 2021, z našeho pohledu nešlo o raketový vzestup. Důvodem náhlého růstu byla obrovská nejistota, jak se vyvine otázka dodávek plynu – závislost na Rusku byla v tomto ohledu obrovská,“ připomněl.

A vyplatí se zafixovat smlouvy? „Osobně bych se pro to rozhodl. Záleží však na rodinném rozpočtu. Zákazník musí zvážit, zda nastavený tarif odpovídá výdajům. Pokud ano, doporučil bych dvouletou fixaci,“ radí Švec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Někteří dodavatelé stále nevracejí přeplatky ze záloh na energie. Jak získat své peníze zpět?

Tagy: