Někteří dodavatelé stále nevracejí přeplatky ze záloh na energie. Jak získat své peníze zpět?

Přeplatky za energie

Kolik zaplatíme za energie?

Část energetických společností se stále chová ke svým klientům neférově. Nevrací jim totiž vysoké přeplatky, které patří zákazníkům za platbu záloh na elektřinu a plyn. Poškození se dokonce mohou dostat do situace, kdy dlužní obchodníci převedou svého klienta na jiného dodavatele. Co v tu chvíli můžeme udělat a po kom své peníze vymáhat?

Problém s nevracením přeplatků se ve větší míře objevil na začátku letošního roku. Několik menších dodavatelů odmítalo vrátit peníze svým klientům a dostávalo je do nepříjemné situace. Některé dlužné společnosti nyní prodávají své klienty novým dodavatelům v rámci tzv. prodeje závodu. Ten má ale svá pevná pravidla.

ČTĚTE TAKÉ: Proč jsou drahé potraviny? Trh nefunguje, řetězce si vytvořily oligopol, říká Kučera

V případě takového prodeje přecházejí závazky z dříve uzavřených smluv na nového dodavatele. Tedy i nárok na vrácení přeplatku. „Bohužel se v těchto případech setkáváme s tím, že nový dodavatel mlží a nabádá spotřebitele, aby o vrácení přeplatku žádali původního dodavatele,“ uvedla členka rady Energetického regulačního úřadu Markéta Zemanová.

Podle mluvčího úřadu Michala Keborta se v minulosti také stávalo, že nový dodavatel sliboval klientům pomoc s vymáháním přeplatků. Chtěl se tím vyhnout povinnosti placení převzatých závazků. Mělo to ale háček. V momentě, kdy jste s nimi podepsal smlouvu, tak jste uznal dluh vůči původnímu dodavateli. Tímto se snažili, aby nemuseli nic platit,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kebort.

Spolu s tím se klienti stále mohou setkávat se zadržováním přeplatků. Někteří dodavatelé se rozhodli nevracet i desetitisícové částky. Energetický úřad varuje, že další stížnosti na počínání některých společností se znovu množí. „Drtivá většina aktuálních spotřebitelských podnětů se týká jediné společnosti - Virtual Energy, která koupila závod nejprve od společnosti Lidová energie. Podle informací zveřejněných v obchodním rejstříku mělo v posledních dnech dojít k transakci i se společností ELGAS Energy,“ varuje úřad.

Jak získat své peníze zpět?

Pokud vám dodavatel zadržuje přeplatek, je v první řadě nutné zaslat písemnou výzvu k jeho uhrazení. Pokud tento krok zůstane bez odezvy, může zákazník dluh postupně umazávat ze záloh na základě úkonu započtení. I zde je nutné sdělit dodavateli, že zálohu neuhradíte proto, že poslouží k umoření dluhu dodavatele.

Novou nabídku za elektřinu si můžete spočítat zde

Přeplatek lze vymáhat i formou exekuce přes soud či soudního exekutora. V tomto případě je ale nutné mít exekuční titul, tedy rozhodnutí o přiznání pohledávky.

Novou nabídku za elektřinu si můžete spočítat zde

V případě vysoké částky může zákazník od smlouvy odstoupit. V tomto případě je ale lepší mít dopředu sjednaného nového dodavatele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za energie můžete ušetřit tisíce korun. Nejlepší čas změnit dodavatele, shodují se odborníci

Tagy:
peníze elektřina energie ekonomika Energetický regulační úřad přeplatky za energie produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje