Zákrok, který nemá obdoby. Motorkář Josef může chodit díky titanovému kloubu z 3D tiskárny

Ve šťastný konec, a dokonce inspiraci chirurgům po celém světě, vyústil příběh zraněného brněnského motorkáře. Nyní 49letý Josef přišel při vážné nehodě o část kotníku a hrozilo mu, že nebude chodit. Lékaři v brněnské fakultní nemocnici mu ale nechali na 3D tiskárně zhotovit titanovou náhradu kloubu, díky které již pár měsíců po operaci bez problémů chodí. Unikátní zákrok nemá v Evropě obdoby.

Silnice v brněnských Černovicích, kudy Josef pravidelně jezdil, se mu letos na jaře málem stala osudnou. Se svojí motorkou najel do vyjetých kolejí od trolejbusu. Následoval pád, po němž zůstal nehybně ležet.

„Spadl jsem tak nešťastně, že jsem vzal zády sloup. Měl jsem poraněnou páteř, obě horní končetiny a kost hlezenní,“ vzpomínal. Josef s nohou vůbec nehýbal, měl otevřenou zlomeninu, část jeho kotníku se odlomila a zůstala ležet na silnici. „Věděli jsme, že to, o co budeme zejména bojovat, je zachování hybnosti v hlezenním kloubu. Kdyby se to zkomplikovalo, jak to u těchto zlomenin bývá, tak i to, že bychom museli přistoupit k amputaci, nebylo vyloučeno,“ doplnil přednosta Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno Milan Krtička.

Inspirace i pro zahraničí

Komplikované zranění přimělo lékaře, aby se pustili do unikátního řešení. Nechali Josefovi na speciální 3D tiskárně vyrobit naprosto identickou titanovou náhradu, a tu mu voperovali. Jednoduché to ale nebylo. Vzorky se musely nejprve nanečisto zkoušet v anatomickém ústavu. Až když měli naprosto dokonalý a přesně padnoucí kus, mohli ho zadat do tiskárny.

„Jsem naprosto nadšený, protože to, co bychom nabídli, kdybychom nevyužili tuto metodu, by byla metoda znehybnění hlezenního kloubu,“ dodal Krtička. Pět měsíců po operaci Josef bez problémů chodí, hybnost v jeho noze je zachována v plném rozsahu. „Můžu chodit, žiju,“ dodal motorkář.

Metoda, kterou použili brněnští lékaři, už získala světový ohlas. Nedávno se jí inspirovali také operatéři z Jižní Ameriky, kteří řešili podobný úraz.

Tagy: