Záludnosti třídění odpadu: Seznam běžných věcí, které umí zamotat hlavu

Třídíte odpad. Rádi a už docela dlouho, takže při vyhazování odpadků zkušeně míříte do potřebného kontejneru. Jenže, ouha, čas od času se objeví kousek, který vám zamotá hlavu. Ať už je to víčko od jogurtu, tuba od deodorantu nebo obal od bonboniéry. Právě nad těmito odpadky vyvstává klasická otázka - kam s ním? Zjišťovali jsme to a teď vám přinášíme odpovědi, díky kterým se stanete třídičem profesionálem.

Dobrá zpráva je, že pomocníkem při rozhodování, zda věc, kterou se právě chystáte vyhodit, patří do tříděného odpadu, nebo ne, bývají pokyny na obalu. Kde vidíte symbol šipek, máte jasno. Kromě samotné recyklace etiketa obvykle upozorňuje i na typ odpadu, o který se jedná. Jenže co když značka recyklace není čitelná a vy jste i tak na pochybách? Čtěte dál, nejistoty výrazně ubude.

Jídlo

  • Bonboniéra

Krabička, v ní plato s bonbóny a ty navíc zabalené v hliníkovém obalu. A kam s tím vším? Vezměte to postupně: Celofán do plastu, krabici do papíru, plato volným pádem následuje celofán a nakonec hliníková fólie, šup s ní do kovů! Až příště dostanete bonboniéru, nezdráhejte se ji sníst kvůli obavám, že přiberete. Berte to jako odměnu za práci s vytříděním. Takže si klidně dejte.

  • Krabce od pizzy

Obvykle bývá mastná nebo jinak znečištěná pizzou uvnitř. A i když se jedná o papír, v tomto případě patří do černého kontejneru se směsným odpadem.

  • Krabičky od rozváženého jídla

Pokud se jedná o bílé polystyrenové krabičky, ty patří do žlutého kontejneru. Ještě před tím je ale třeba je důkladně umýt a zbavit je tak mastnoty i jiných nečistot. Stejně se chováme v případě, že nám jídlo dorazí v průhledném plastu s fólií. Jinak ovšem platí, když nám dorazí jídlo v krabičkách, které se na první pohled zdají papírové. Uvnitř totiž mívají polyetylenovou vrstvu, která udržuje obsah na svém místě. Tyto nádoby rozhodně do tříděného odpadu nepatří. To samé platí pro stejně vyrobené kelímky.

  • Láhev od šampaňského

Samotná láhev nikomu hlavu nezamotá - teď nemluvíme o jejím obsahu. Kam se sklem, ví snad každý. Ale co se špuntem? I tady se třídí na etapy: Špunt, pokud je plastový, míří do žlutého kontejneru. Pokud je z korku, pak do směsného odpadu. A zapomínat by se nemělo ani na kovové drátky na jeho vrcholu. Ty patří mezi kovy.

  • Oleje

Cílová stanice těch v plastových láhvých jsou jasné, stejně jako fakt, že se před vyhozením musí vymýt. S těmi skleněnými je to taky snadné. Hodit do kontejneru na sklo je můžete i s víčky a nevymyté.

  • Víčka od jogurtů

Taky vždycky váháte kam s nimi? Jejich spodní strana vám svou barvou napoví, že kovy jsou správná volba.

  • Víčka od zavařovacích sklenic

Šroubovací víčka jsou z kovu, tedy patří do kontejneru na tříděný odpad. Ovšem jednorázová víčka, která se na sklenici musí natlačit, obsahují kromě kovu i těsnící gumu, která se těžko odděluje. Taková víčka proto vyhoďte se směsným odpadem.

  • Sáčky od koření a kávy

Papírový venek, kovový vnitřek. Oddělit od sebe je nelze, takže jejich poslední cesta je jasná - směsný odpad.

  • Kapsičky pro děti

Kromě víček, které patří do žlutého kontejneru, je tohle stejný případ jako výše zmíněné sáčky. Uvnitř plastového obalu se nachází kovová vrstva, takže šup s nimi do směsného odpadu. Pokud je u vás spotřeba kapsiček vysoká, můžete je nahradit těmi, které se dají naplnit opakovaně. Jsou z čistého plastu vyrobeného s ohledem na ty nejmenší, použijete je xkrát a nakonec je před vyhozením umyjete, takže podmínky pro recyklaci splněny.

Krmení pro zvířata

  • Paštiky pro psy a kočky

Oblíbená pochoutka mnohých mazlíčků, takže se prodávají ve velkém. A jejich správné třídění je tedy důležité. Tyhle malé krabičky ale dokážou zamotat hlavu nejednomu vyznavači recyklace. Jsou měkké, tedy budí dojem plastu, ale vypadají jako kov. A právě druhá varianta je správně, jak ostatně napovídá i označení 41 ALU. A správné je i jejich vymytí předtím, než je do kontejneru na kovy vhodníme. To samé platí pro staré známé plechovky.

Drogerie a kosmetika

  • Deodoranty

Na mysli máme ten plastový s posuvným dnem. Je na obale uvedeno 5PP? Pak patří do plastů. Z vnitřku ale předtím vytřeme zbytky deodorantu.
Ale co s takzvaným roll-onem? Plastový vršek s kuličkou na skleněné nádobě, jeden by řekl, že je obě části potřeba oddělit. Dobrá zpráva je - není. Jednoduše ho vyhoďte do skla, na třídící lince si s tím poradí.

  • Zubní pasta

Tuba může být z plastu i kovu, rozhodující ale je, že uvnitř zůstávají zbytky zubní pasty, tedy s ní zamiřte k černým kontejnerům se směsným odpadem.

  • Řasenka

Jak samotná tuba, tak kartáček zůstávají znečištěné kosmetickou náplní. A jak už víme, plastové obaly musí být před vytříděním vymyté. Takže s řasenkou šup za zubní pastou do odpadové směsi.

Obaly chemických přípravků

  • Přípravky na hubení hmyzu

V tomto případě bychom se vždy měli řídit instrukcemi na obalu. Jakmile najdeme oranžovou značku, zpozorníme. Jedná se o výstrahu a takové (obvykle natlakované) nádoby patří mezi nebezpečný odpad, tedy do sběrného dvora.

  • Plechovky od barev

Nepatří mezi kovy, ačkoli jsou z kovu vyrobené. Vzhledem k jejich původnímu obsahu ale patří do směsného odpadu.

Provoz domácnosti

  • Molitan

V menším množství ho můžete vyhodit do směsného odpadu. Ve větším se s ním vydejte do sběrného dvora.

  • Žárovky a další zdroje světla

Žárovky, zářivky nebo úsporky, je to jedno. Všechny patří do stejného kontejneru a není to ten na sklo ani na kovy. Zdroje světla mají své vlastní kontejnery, k nalezení bývají na městských úřadech nebo v prodejnách elektra či na sběrném dvoře.

  • Účtenky z obchodů

Jsou z papíru, ale do papírového odpadu nepatří. Jedná se o tzv. termo papír, který obvykle obsahuje látku Bisfenol, která při recyklaci znečišťuje vodu. Vyhodit účtenku do papíru lze tehdy, když jste si jistí, že je Bisfenol-free. Tedy že látku neobsahuje.

  • Bublinkové obálky

V ideálním případě by se měla bublinková část z plastu oddělit od papírové obálky a obojí vytřídit do barevných kontejnerů. Když se to nedaří, pak je jedinou volbou směsný odpad.

  • VHS, CD a další nosiče

Jejich obaly s klidem hoďte do žlutého kontejneru. Samotné nosiče ale patří do směsného odpadu, ve větším množství na sběrný dvůr.

Tagy: