Ruská armáda poprvé využila speciální zbraň: Jak „skákací“ protitanková mina funguje?

Protitanková mina PTKM-1R dokáže kontrolovat úsek v okruhu 100 metrů.

Válka na Ukrajině (29.4.2022 6:00)

Ukrajinští ženisté poprvé narazili na kuriózní kus ruského arzenálu. Moderní „skákající“ protitanková mina PTKM-1R dokáže zaznamenat přítomnost obrněných vozidel v okruhu 100 metrů, následně vyskočí do vzduchu a vypustí hlavici, která trefí horní část nepřátelského přístroje. Tam totiž zpravidla bývá nejslabší pancíř. Na přítomnost PTKM-1R upozornili ukrajinská armáda a specialista na zbraně Neil Gibson, který rovněž sdílel fotografii jedné z neobvyklých protitankových min.

Zbraň představila společnost Rosononexport teprve v roce 2019, o rok později byla v omezeném množství přijata do výzbroje ruské armády. Mina se posléze objevila také na veletrhu Army 2021 nebo EDEX, záznamy o ostrém nasazení zbraně ale přišly až 26. dubna z Ukrajiny. Podle specialistů z webu MilitaryLeak je to poprvé, co byla ruská „skákající“ mina použita na bitevním poli.

PTKM-1R  funguje podobně jako americká protitanková mina M93 Hornet. Zabudované senzory dokážou kontrolovat úsek v okruhu 100 metrů. V praxi tak stačí pár desítek těchto min, aby vojáci dokázali zablokovat klíčové trasy nebo úseky na bitevní frontě. Pro posádku nepřátelského tanku nebo obrněného vozidla je obtížné odhalit hrozbu na takovou dálku.

Jakmile se cíl přiblíží na 50 metrů, odpalovač vystřelí munici do vzduchu. Tepelný zaměřovač následně najde cíl a vystřelí shora dolů průraznou submunici. Mina je navržená tak, aby útočila na nejslabší články obrněných vozidel, což je především horní pancíř tanků u věže či nad motorem. Podobně na své cíle útočí řízené protitankové střely Javelin či NLAW.

PTKM-1R si podle výrobce dokáže vybrat, jaké obrněné vozidlo zasáhne – zaměřuje se pouze na techniku, která splňuje zadané parametry z hlediska hluku a vibrací země. S naváděním jí pomáhají infračervené a radarové senzory, píše web MilitaryLeak.

Minový systém PTKM-1R spíše připomíná zelený válec o velikosti hasicího přístroje. Kompletní sada váží téměř 20 kilogramů. Samotná mina se pouze pokládá do odpalovací trubice a zůstává odjištěná po dobu deseti dnů. Následně se dokáže sama zničit.

Tagy: