Zaměstnavatelé: Pokud se uzavřou základní školy, bude to pro podniky tragédie

Jak se vypořádat s druhou vlnou zodpovídal v pořadu K věci prezident konfederace Jan Wiesner.

K věci 13.10.2020

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů požaduje po vládě, aby urychleně přijala kompenzační opatření pro obory zasažené vládními opatřeními. A to pro průmysl a služby, ale zejména turistický ruch, hotelnictví, pohostinství, kulturní a sportovní sféru a také jejich dodavatele. Jinak mohou být dopady opatření likvidační. Jak se se situací vypořádat, zodpovídal v pořadu Marie Bastlové K věci prezident konfederace Jan Wiesner.

„Úřady se ještě nevyrovnaly s první fází pandemie koronaviru a už je tu další. Nejvíce jsou postiženy malé a střední podniky,“ upozorňuje prezident konfederace Jan Wiesner. Podle průzkumů asi jedna čtvrtina firem nemá žádné rezervy a není na další vlnu připravena, u malých firem jde dokonce až o čtyři pětiny. „Podniky jedou nadoraz, naučily se šetřit. Teď už nemají z čeho, rezervy vyčerpaly v březnu,“ popisuje situaci Wiesner.

Podle Wiesnera se vláda na situaci dostatečně nepřipravila. „Česká republika zvládla první vlnu bravurně. Myslím si, že vláda nepředpokládala, že druhá vlna pandemie koronaviru přijde tak brzo. Podcenila to, i když teď se snaží,“ připouští.

Podle Wiesnera je opravdu podstatné nezavírat základní školy a jejich první stupně. „Rodiče se pak musí o děti starat a učit se s nimi. Přijdeme tím pádem o pracovníky, což je pro jednotlivé podniky tragické. Ty větší mají možná rezervy, ale malé a střední ne,“ upozorňuje.

Připustil tak, že na pondělním jednání tripartity se případné uzavření škol projednávalo. „Projednávali jsme jednotlivé segmenty a zjišťovali, co bude potřeba, abychom zmírnili dopady,“ říká.

Ve hře je prodloužení programu Antivirus, který měl končit 31. října. „Kurzarbeit ještě dlouho nebude, je na něm asi 20 připomínek. Dostali jsme příslib prodloužení dosavadního Antivirus programu,“ dodává Wiesner. Podporu podle něj potřebují všechny segmenty, jednou z kompenzací jsou například programy Pětadvacítka nebo COVID-Nájemné.

Do budoucna by podle Wiesnera ke zvládnutí ekonomické situace bylo potřeba zlepšit rychlost rekvalifikací. „Některé podniky nevydrží a řada z nich bude propouštět. Je potřeba, aby se tito lidé rychle zapojili do jiné činnosti, což je složité, ale musí se to zorganizovat a dát tomu systém,“ myslí si s tím, že v této oblasti rozhodně musí pomoci stát.

Rozhovor Marie Bastlové s Janem Wiesner si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: