Přestaňte lustrovat lidi z ANO. Raději zvažte, zda neodejít z vlády, radí Pirátům Nacher

Patrik Nacher v Partii

Piráti by se měli zamyslet, zda vůbec chtějí zůstat kvůli dozvukům kauzy Dozimetr ve vládě. Taková slova volil ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec za ANO a lídr hnutí do voleb na pražský magistrát Patrik Nacher. Nelíbí se mu, že současný pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na nejvyšší úrovni pražské politiky „lustruje“ lidi z ANO kvůli stykům s obviněnými v celé kauze. Europoslanec a 1. místopředseda Pirátů Marcel Kolaja reagoval, že vláda premiéra Petra Fialy postupuje racionálně a Piráti podle něj nic netolerují.

Zákonodárci se do sebe pustili v souvislosti s dozvuky kauzy Dozimetr, přičemž jedna z větví nyní doléhá na nového šéfa Úřadu pro zahraniční styk a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Jeho kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem opozice tvrdě kritizuje a útočí přes něj i na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který jej do funkce jmenoval.

„Kauza s panem Mlejnkem je samozřejmě vážná a je třeba ji prošetřit, což se i na úrovni vlády děje,“ poznamenal ohledně nového šéfa rozvědky Kolaja. Připomněl, že Mlejnek dorazil na jednání vlády, kde ministrům a premiérovi Petru Fialovi (ODS) informace z médií vysvětloval. Kolaja nicméně dodal, že podle dosavadních informací, které má, by „Mlejnek neměl být odvolán“.

Nacher si pro změnu postěžoval, že pražský primátor Zdeněk Hřib z řad Pirátů aktuálně tepe do lidí z hnutí ANO za to, že i oni měli kontakty s některými obviněnými. „Mě překvapuje reakce kolegů od Pirátů, kteří nás lustrují na úrovni magistrátu v Praze, kde ten Dozimetr vznikl. Kde, kdo se s kým viděl z obviněných někdy před pěti až šesti lety, kdy zvlášť pan primátor ukazuje tiskové konference našich dvou poslanců s panem (Pavlem) Dovhomiljou, který je spolupracujícím obviněným,“ zmínil Nacher, který je jedničkou hnutí ANO pro nadcházející volby na pražský magistrát.

S Dovhomiljou na některé z tiskových konferencí sice vystoupil třeba současný stínový ministr pro digitalizaci Robert Králíček (ANO), ale na stejné konferenci společně s nimi byl například i tehdejší pirátský poslanec Ondřej Profant.

Dva prezidentští kandidáti v záloze

Poslanec za ANO dále uvedl, že komunikace Pirátů ohledně dopadů kauzy ve spojitosti s Mlejnkem mu přijde „neuvěřitelná vzhledem k tomu, co říká pražský primátor“. „Spíš se zamyslete vy nad tím, jestli chcete být ve vládě za každou cenu, abyste udrželi funkce, protože máte jen čtyři poslance,“ dodal Nacher směrem k Pirátům s tím, že strana prý dopady této kauzy toleruje.

S těmito slovy nesouhlasil Kolaja. „Já jsem neřekl, že něco tolerujeme. Tady musí být nalezeno řešení,“ poznamenal 1. místopředseda Pirátů. Podle něj vláda postupuje naprosto racionálně a naopak kritizoval předešlý kabinet expremiéra Andreje Babiše (ANO). „Celou Českou republiku zatáhla bývalá vláda do konfliktu s Evropskou komisí,“ zmínil europoslanec s odkazem na Babišův střet zájmů.

Expremiér ve čtvrtečním vysílání Nového dne na CNN Prima NEWS nastínil, že pokud nebude kandidovat na prezidenta zkraje příštího roku, jeho hnutí má v záloze další dva kandidáty. Nacher uvedl, že mezi ně nepatří. „Já jsem o tomhle nikdy neslyšel. My jsme se o těchto věcech nikdy nebavili,“ reagoval Nacher.

Zároveň si postěžoval, že doposud není známo, zda své kandidáty vyšlou i strany vládní koalice. „Všichni jsou zvědaví, jaký bude kandidát hnutí ANO na prezidenta, a nikdo se nezajímá, jaký bude kandidát PirSTAN nebo SPOLU,“ doplnil Nacher.

Tagy:
Zdeněk Hřib STAN Petr Fiala Česká pirátská strana ANO 2011 Patrik Nacher vláda Marcel Kolaja Pražský magistrát Primátor hlavního města Prahy Michal Redl kauza Dozimetr Pavel Dovhomilja Petr Mlejnek