Zaorálek: Jaderný vlak na Ukrajině je pohádka. Svoboda prozradil, v čem má Západ navrch

Lubomír Zaorálek a Cyril Svoboda

360° (1006)

Rusko si nejspíš netroufne použít jaderné zbraně, shodli se na tom ve vysílání CNN Prima NEWS bývalí ministři zahraničích věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Kreml chápe nebezpečí reakce Západu a uvědomuje si rizika eskalace nukleárního konfliktu. Putin by možným útokem na obsazovaná území zároveň nic nezískal.

„Riziko použití jaderných zbraní Ruskem je velmi malé, nevidím k němu žádný důvod. Při obsazování území nemá pro Rusko jaderný útok smysl, je to úplná absurdita. Nicméně musíme to nebezpečí brát v jistém smyslu vážně,“ řekl v pořadu 360° Lubomír Zaorálek. Zkazky z posledních dní o „jaderném vlaku“ mířícím na Ukrajinu by nebral vážně. „Vede se informační válka. Jaderný vlak je pohádka,“ uzavřel exministr zahraničí.

Možnost omezené jaderné války je podle Zaorálka „chorá věc, historicky naprosto vyvrácená“. Bývalý ministr se domnívá, že použití byť pouze taktické atomové zbraně má velký eskalační potenciál a může vést k totální válce.

Podle bývalého ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody by se Kreml neodvážil odpálit jadernou zbraň: „Oni vědí, že postoj Západu a možná odveta jsou myšleny vážně. Musí kalkulovat s tím, že technologická převaha Západu je značná.“ Pokud by Rusko této převaze čelilo pouze svou „masou lidí,“ válka by podle Svobody mohla trvat dlouho, nešla by však zvrátit.

Tagy: