Zaorálek: Naše evropská soft politika selhala. Narazili jsme při anexi Krymu i nyní

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (61)

Publicista Jefin Fištejn a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS pohádali kvůli rozdílnému pohledu na současný svět s ohledem na válku na Ukrajině. Zaorálek podotkl, že evropská „soft politika“ selhala jak nyní na Ukrajině, tak už při ruské anexi Krymu v roce 2014.

„V zásadě bohužel mnozí nechtějí pochopit, že žijeme v novém světě a v nové době. Jaltské myšlení je passé,“ rozproudil Fištejn debatu. Odpovídal na otázku, zda Ukrajina může při jednání přistoupit na nové požadavky ruské strany.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu prohlásil, že je třeba určit konkrétní typy útočných zbraní, které na Ukrajině nebudou nikdy rozmístěny ani vyrobeny. Moskva je prý nadále odhodlaná dosáhnout „demilitarizace“ Ukrajiny, kterou Kreml odůvodnil invazi do sousední země. Rusové zároveň ubezpečili, že scénář stisknutí „jaderného tlačítka“ z jejich strany se za žádných okolností nenaplní.

Zaorálek vytáhl krokodýla

Zaorálek ale se slovy Fištejna o novém světě nesouhlasil. „To mi přijde, jako kdyby člověk viděl krokodýla a řekl, co tady dělá, že patří do jiné etapy. Svět je plný režimů jako v Severní Koreji. Nevíme, jak se vyvine Čína. Nežijeme v jiném dobrém světě, tento je komplikovaný,“ odvětil exministr.

„Říct, že svět je komplikovaný, znamená neříct nic,“ opáčil Fištejn. „Dohoda v něm není lehká,“ argumentoval Zaorálek a zdůraznil, že při diplomatických jednáních je vždy důležitý kompromis, nebo alespoň snaha ho připustit.

Zaorálek nešetřil kritikou na současnou evropskou politiku. „Žili jsme v Evropské unii, která se snažila být postimperiální mocností, kde by platilo, že nejsou hlavní ti silní. Ale narazili jsme už na Krymu a všude, kde se ukázalo, že naše soft power prostě nefunguje,“ prohlásil.

„Nový svět, o kterém mluvíte, znamená, že budeme muset budovat teritoriální obranu,“ vpálil Fištejnovi. Jelikož se hosté dostávali do stále větších slovních potyček, moderátorka Pavlína Wolfová blok na toto téma raději ukončila.

Tagy: