Zaorálek: Trestní oznámení na Koláře nepodám. Zajímal mě jeho otec a napojení na Gazprombank

Partie Terezie Tománkové: Místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek

Zaorálek se ostře pustil do Koláře

Lídr kandidátky SOCDEM do evropských voleb Lubomír Zaorálek nakonec nebude podávat trestní oznámení za vulgární urážky od Ondřeje Koláře (TOP 09), byť podobné kroky naznačoval. Pro CNN Prima NEWS řekl, že ho vždy zajímala práce jeho otce, Petra Koláře, který působí jako spolupracovník prezidenta Petra Pavla. Činnost prezidentova poradce dlouhodobě kritizuje a právě to se Ondřejovi Kolářovi hrubě nelíbí.

Exministr kultury a zahraničí Zaorálek v kritice neustává a naopak ještě přidal. V pátek pro CNN Prima NEWS uvedl, že firma Squire Patton Boggs, ve které působí Petr Kolář, spolupracovala s Gazprombank nebo dokonce vylepšovala obraz Muhammadu bin Salmánovi, který zařídil vraždu a rozčtvrcení novináře nebo pomáhá státům obcházet sankce.

Spor Lubomíra Zaorálka a Ondřeje Koláře se rozhořel ve studiu CNN Prima NEWS. Během nedělní Partie Terezie Tománkové totiž Zaorálek ostře zkritizoval Kolářova otce Petra, který působí v poradenské společnosti Squire Patton Boggs. Politik TOP 09 na to v následném rozhovoru reagoval velmi vulgárně, kdy Zaorálka označil za č*ráka.

ČTĚTE TAKÉ: V Jablonci po ulici tekla krev. Spor o peníze řešil majitel restaurace sekáčkem na maso

V reakci na sprostá slova se ve čtvrtek odpoledne řešila pozice Ondřeje Koláře na kandidátce Spolu do evropských voleb. Strana TOP 09 ho ale nakonec podržela.

Podle informací redakce si současný poslanec posypal popel na hlavu a slíbil, že už taková vyjádření veřejně opakovat nebude. Vedení strany v čele s Markétou Pekarovou Adamovou a místopředsedkyní Martinou Ochodnickou ho pokáralo a straníci dostali doporučení, aby nic z průběhu jednání nekomentovali pro média. Už předem bylo zřejmé, že případné Kolářovo odvolání z šestého místa kandidátky, o což usilovaly pražská i středočeská organizace TOP 09, je velmi málo pravděpodobné.

Zaorálek v reakci na to v pátek uvedl, že se stále nedočkal žádné omluvy a podávání trestního oznámení neplánuje. „Dosud se neomluvil a už to ani nečekám. Pro mě je to velmi nepříjemné, protože jsem se s ním nikdy nechtěl přít. Problém je jeho otec, za kterého nemůže. Nemám ale rád soudní spory, protože politici by si měli vše vyřešit sami,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Ani Ondřej Kolář zdá se omluvu neplánuje.

Podle Zaorálka je podivné, že jeho otec Petr Kolář pracuje v tak vysoké funkci poradce prezidenta republiky a k tomu má závazky i k americké poradenské společnosti. „Jeho práce je neobhajitelná. Je přeci nemožné pracovat pro takovou firmu. Ta totiž vytvářela PR pro Muhammad bin Salmána, který měl rozčtvrtit saúdskoarabského novináře. To byla otřesná věc. Chápete tu odpornou vraždu? A oni ho z toho tahali,“ řekl Zaorálek.

Ten také připomněl, že dříve měla Squire Patton Boggs mít spolupráci i s ruskou Gazprombank. „To je peněženka Vladimira Putina. Působí v ní generálové KGB. Jestli s touto bankou spolupracovali, tak jak pak chcete dělat hodnotovou politiku? To je pokrytectví, kterému nerozumím,“ dodal Zaorálek.

Exministr zahraničí také uvedl, že kontakty poradenské společnosti nyní využívají v době ruské invaze na Ukrajinu. „Spolupracují s dalšími státy, které obcházejí sankce a kde plyne obrovské množství zboží,“ dodal Zaorálek.

Kolář: Můj otec pro Rusko nikdy nepracoval

Zaorálkova slova ale vyvrátil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Ondřej Kolář. Podle něj jeho otec nikdy pro ruské společnosti nepracoval. „Samozřejmě že pro Rusko nepracuje, nikdy nepracoval a pracovat nebude. Táta je člověk, který si vždy dával záležet na tom, aby hájil české zájmy. A člověk, který sepsal prohlášení čtyř (prohlášení nejvyšších ústavních činitelů z roku 2016 vyjadřující loajalitu Číně, pozn. red.) a můžeme mu bez uzardění říkat Pan Radar (v roce 2007, kdy byl místopředsedou Poslanecké sněmovny, Zaorálek veřejně protestoval proti umístění amerického radaru v Česku, pozn. red.), bude mému tátovi něco vyčítat?“ uvedl dříve Kolář.

Zároveň dodal, že tak velké mezinárodní společnosti mohou z Prahy jen stěží ovlivnit to, co dělá pobočka v USA nebo jinde na světě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kyjevem otřásly exploze, 13 lidí bylo zraněno. Jde o první velký útok po několika týdnech

Tagy: