Západ v Africe ztrácí pozice, shodli se experti. Čína si tam buduje vlastní finanční systém

Západní země postupně ztrácí v Africe svůj vliv a nahrazují je autoritářské režimy v čele s Čínou, shodli se v sobotu na konferenci Globsec v Praze experti na země globálního jihu. Svůj vliv naopak posiluje Čína, která si v Africe buduje vlastní finanční systémy.

„Země globálního jihu budou v budoucnu sílit. Ekonomicky silnější země ze severu by je neměly podceňovat,“ varoval v Praze indický profesor Harsh V. Pant z King's College v Londýně. „Řada jižních zemí začala v posledních letech i mohutně zbrojit,“ poukázal na nový trend bývalý velvyslanec Indonésie ve Spojených státech Dino Patti Djalal.

ČTĚTE DÁLE: Svět je ve varu. Nebezpečně se pohybuje na hraně globálního střetu, varuje šéf BIS Koudelka

Za země tzv. globálního jihu odborníci považují nejen africké státy, ale také třeba Indii, Čínu či Malajsii. Většina z nich se po vypuknutí ruské agrese proti Ukrajině v únoru 2022 nepřipojila k protiruským sankcím, které ponejvíce prosazují státy Evropské unie a USA, připomněl dříve web E15.

Podle odborníka na ekonomiku rozvojových zemí Symeona Tsmokose obecně africkým státům chybí vize budoucího, nejen hospodářského směřování. Západní státy v posledních dekádách v tomto směru podle něj zaspaly. „Přestože čínský vliv nadále roste, Afrika bude potřebovat ekonomickou pomoc západu i nadále,“ konstatoval řecký expert.

„Africké země mají hodně co nabídnout ve všech myslitelných směrech. Bohužel západní státy k možnostem přistupovaly docela laxně,“ souhlasil někdejší náčelník keňských ozbrojených sil Robert Kariuki Kibochi. Mocenského prázdna tak podle něj pomalu začala využívat zejména Čína.

Jak následně upozornila nigerijská politička a bývalá viceprezidentka Světové banky Oby Ezekwesiliová, Číňané budují ve vybraných afrických zemích svůj vliv zejména skrze finanční sektor. „Číňané pochopili, že pokud budou podporovat jakousi politickou a ekonomickou stabilitu v cílových zemích, tak to bude pro ně nesmírně výhodné,“ poznamenala. Zároveň upozornila, že se Číňané během prosazování svých zájmů příliš neohlíží na občanskou společnost a demokratické principy.

Čínský vliv v Africe vzrostl rapidně hlavně v posledních dvou letech, upozornila v květnu agentura Reuters. Čínské firmy mají zájem zejména o nerostné bohatství afrických států. Na oplátku pak poskytují spolupracujícím zemím relativně výhodné finanční půjčky například na budování infrastruktury. Někteří západní pozorovatelé čínské plány označili za svého druhu koloniální. „Takový styl jednání na konci 19. století praktikovala i Velká Británie,“ upozornil například sinolog a novinář Eric Olander s odkazem na někdejší koloniální mocnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku koncentruje majetek úzká skupina miliardářů. Západ u afrického trhu zaspal, pozoruje Kovanda

Tagy: