Extrémní mráz i sněhové bouře. Evropa bojuje s divokým počasím, to se žene i do Česka

Sněhová kalamita postihla  Švédsko, kolabovala tam dopraava

Situace v zatopených částech Francie a Německa se nelepší

Počasí v Evropě se bouří. V severní Francii a v Německu bojují se záplavami a pytle s pískem se stávají nedostatkovým zbožím. Ve Skandinávii zase řeší extrémní mrazy a sněžení. Chladné počasí má postupně přijít i k nám a našim sousedům a je tak otázkou, co se stane, až dorazí silné mrazy a voda zamrzne.

V některých částech západní Evropy nadále řádila bouře, kterou meteorologické služby Británie, Irska a Nizozemska pojmenovaly Henk. V celé Británii způsobila výpadky elektřiny, jedno úmrtí, problémy v dopravě, škody na majetku a narušení provozu.

ČTĚTE TAKÉ: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Ve Francii od neděle sužují severní departementy Pas-de-Calais a Nord silné deště, které si podle místních úřadů vynutily evakuaci asi 200 lidí a 10 tisíc domácností je kvůli nim bez proudu. Povodně na severu Francie mají i první oběť. V Ardenách zemřel sedmdesátiletý muž v autě, které zaplavila voda. Hasiči organizují další evakuace. Pomohou i ti z Česka, kteří vezou obří čerpadla.

V Německu zůstávají pod vodou rozsáhlé oblasti Dolního Saska a přidává se i severní Bavorsko. Postižené regiony navštívil kancléř Olaf Scholz.

V celé zemi docházejí pytle s pískem. Množí se dokonce jejich krádeže ze zoufalství. V Duryňsku lidé ukradli 20 metrů dlouhou zeď postavenou právě z pytlů s pískem. Policie vyzývá: „Nechte pytle tam, kde jsou.“ Naděje, že by voda brzy opadla, je mizivá. Meteorologové čekají další deště.

A aby toho nebylo málo, podobně jako u nás, i v Německu se má brzy prudce ochladit. Tam, kde je teď voda, bude za pár dní led. Silné mrazy už svírají sever Evropy. Extrémně nízké teploty, sníh a vichřice narušily dopravu po celé Skandinávii.

Husté sněžení způsobilo dopravní chaos ve Švédsku. Tisíce lidí jsou bez proudu a další tisíce uvízly na silnicích a dálnicích. Teploty v severských zemích klesly ve středu i pod –40 °C. Ve švédském Laponsku klesla rtuť teploměru na  –43,6 °C, což je nejnižší lednová teplota zaznamenaná ve Švédsku za posledních 25 let, informovala švédská tisková agentura TT.

Kvůli mrznoucímu dešti na severu a severovýchodě Polska nabíraly vlaky několikahodinové zpoždění. V několika obcích na severu Polska odpadlo dětem vyučování, protože někde kvůli ledovce nejezdily autobusy, jinde jsou zase bez dodávek elektřiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vrátí se po povodních znovu kruté mrazy? Rozhodnout může polární vír, říká meteoroložka

Tagy: