Zastavme zlosyna, ústupčivostí Putina vykrmujeme, roste jeho apetit. Co zaznělo v Partii?

Jaroslav Bašta, Marian Jurečka, Karel Havlíček a Alexandr Vondra

Hlášky z Partie 6. 3. 2022

Rusové stojí fronty v IKEA, a zároveň stále podporují prezidenta Vladimira Putina, je to bizarní. Zastavme zlosyna a ďábla, ústupčivostí ho vykrmujeme, roste jeho apetit. Přečtěte si nejlepší hlášky z nedělní Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima NEWS.

Hosty první části nedělní Partie byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), bývalý ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO), europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra a poslanec a člen zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD).

Ve druhé části pořadu diskutovali ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák, bývalý velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář a generál v záloze a bývalý velitel Vzdušných sil Armády České republiky Jiří Verner.

Jaké padly nejlepší hlášky v Partii?

  • „Musíme dostat informace mezi Rusy. Oni začnou pociťovat dopad ekonomických sankcí pravděpodobně už brzy. Je to takové celé bizarní, když vidíte, jak stojí fronty v IKEA, aby si ještě naposled nakoupili, a přitom stále stojí za Putinem. Rusko je země plná rozporů, protikladů,“ reagoval Petr Kolář na sankce, které na Rusko uvalil Západ.

  • „Dělejme všechno pro to, ať toho zlosyna a ďábla zastavíme včas. Protože se nezastaví. Naší ústupčivostí ho vykrmujeme. Za Hitlera to bylo to samé. Když ustupujete zlu, jeho apetit roste a bytní,“ varoval před ruským prezidentem Putinem bývalý velvyslanec v USA a v Rusku. Zároveň řekl, že Putin se stal diktátorem, má všechny rysy tyrana a ve své politice je v podstatě konzistentní.
  • „Vykrmili jsme čerta. Západ mu dával prostor. Stali jsme se energeticky závislými na Rusku a Putin si to vyhodnotil tak, že si může dovolit to, co dělá. Pouštěli jsme ho pořád dál a dál. Vychovali jsme si ho, tak ho máme. A teď, pokud ho nezastavíme, pánbůh s námi a zlé pryč,“ uvedl v Partii také Kolář.
  • Bývalý velvyslanec také řekl, že šéf Kremlu má ale jednu velkou zásluhu. „Probral nás. Alespoň teda ty, kteří si mysleli, že se s ním mohou domluvit. Semknul nás, dal nám studenou sprchu. Je to šok, který bychom měli přetavit v příležitost,“ apeloval.
  • Že ho „šok probral“ přiznal například šéf zahraničního odboru kanceláře Miloše Zemana Jindrák. „Byl jsem naivní. Myslel jsem si, že s každým je možné se nějakým způsobem domluvit. Měl jsem dobrou vůli se domluvit. Ale dneska už bych měl velký problém si s někým z této ruské reprezentace sednout a seriózně s ním něco vyjednávat,“ přiznal.
  • Kolář ještě varoval, že pokud teď Západ Ukrajině nepomůže a nezastaví Putina, jsou na řadě Balti. „Telefonát mezi Lukašenkem a Putinem, kdy Lukašenko vyjádřil přání, že chce mít přístup k Baltu. Kudy se tam dostane? Důsledkem této války, až Putina porazíme, by mělo být to, že je vypráskáme z Kaliningradu,“ vyzval bývalý velvyslanec v Rusku.

Odmítám považovat běžného Rusa za zvíře

  • Generál v záloze Verner předpověděl nejhorší scénář války na Ukrajině. „Putin může zajít až do krajností. Nedokážu si představit, že by se válčilo jadernými zbraněmi. Doufám, že diplomacie bude silnější než jeden šílenec na jedné straně,“ uvedl.
  • „Odmítám považovat běžného Rusa za zvíře, které bude střílet do civilistů. Ruští vojáci jsou zmatení, nemají jasné pokyny, nemají velení. Nedostávají najíst, možná ani nevědí, kde jsou,“ myslí si bývalý velitel Vzdušných sil Armády České republiky Jiří Verner.

  • O válce na Ukrajině mluvili v první části Partie i politici. „Na atomové elektrárny se nesahá ani ve válečném konfliktu. Putinova armáda překračuje veškerá myslitelná psaná i nepsaná pravidla,“ rozčílil se ministr práce a sociálních věcí Jurečka.
  • Podle europoslance Vondry se naposledy jako Putin choval Adolf Hitler. „Je tady riziko, že Putin půjde dál a bude dobývat velká města. To by přineslo nezměrné lidské oběti. Takhle se naposled choval Hitler, na Ukrajině a v Kyjevě si to dobře pamatují,“ připomněl.
  • Podle bývalého ministra obchodu a průmyslu Havlíčka jsou ekonomické sankce pro Rusko zdrcující. „V tom má Putin pravdu, že to je de facto vyhlášení války. Ta ekonomická válka dnes vezme v podstatě dvě generace Rusům, posledních třicet let. Rusko se posouvá o 30 let zpátky s jediným rozdílem – před 30 lety svět Rusku fandil. Dneska se k němu otočí zády a důvěra bude totálně shozená. A dalších dvacet let se z toho bude Rusko dostávat,“ myslí si místopředseda Sněmovny.
  • Poslanec Bašta z SPD upozornil, že v Rusku přicházejí „naprosto šokující návrhy“. „Třeba od oligarchy Děripasky, který říká, že v této situaci nezbývá nic jiného, než opustit Moskvu jako hlavní město a přestěhovat ho někam do Novosibirsku nebo Krasnojarsku, soustředit se na spolupráci s Asií a rezignovat na to, že Ruská federace patří do Evropy. Čili postavit cosi jako novou Železnou oponu, něco jako novou Velkou čínskou zeď na hranicích se Západem a soustředit se na něco úplně jiného. Toto Vladimir Putin odmítl, nicméně chce některé úřady přestěhovat na Sibiř. Čili to je jako když jsme po roce 1989 stěhovali některé úřady do Brna,“ uvedl člen zahraničního výboru dolní komory.

Rozpočet je mrtvý

  • Jurečka v pořadu vzpomněl i na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. „V praxi je to ochránce práv svého lidu. Ten člověk je extrémně vyčerpaný, stojí v první linii, stojí za svými lidmi a chrání jejich práva. To, že mu zároveň tečou nervy, je pochopitelné. To, že by chtěl ještě víc od západu, lze lidsky pochopit,“ vysvětlil ministr.
  • Havlíček promluvil o státním rozpočtu, který Sněmovna v pátek poslala do třetího čtení. „Pojďme si férově přiznat, že rozpočet už je v tuto chvíli mrtvý. Nedělejme příští čtvrtek schvalování něčeho, co stejně nebude platit, a rovnou si řekněme, kolik peněz tam budeme muset dát,“ vyzval.
  • První místopředseda ANO také mluvil o růstu cen energií a surovin v České republice. „Vládě nevyčítáme, jaké jsou ceny. Vyčítáme jí, jak je bohorovná a nečinná, což je jednoduše doložitelné na rozpočtu,“ zdůraznil. „Je to o jednoduchých řešeních plošného charakteru v kombinaci se zastropováním. Dneska nemáme už jinou šanci. Je to energetické tsunami, co se na nás řítí,“ varoval.

Tagy: