Některé potraviny zdražily v Maďarsku čtyřnásobně. Na vině je i zastropování cen

Potraviny v Česku sice rapidně zdražily, třeba v Maďarsku je ale situace mnohem horší. Ceny u některých výrobků tam vyskočily klidně na čtyřnásobek. Může za to opatření vlády, která zastropovala ceny u základních potravin. V Česku se mezitím vzácně shodují zemědělci i obchody, že jedinou cestou ke zlevnění je nižší sazba DPH.

Maso, stolní olej, mouka nebo vejce. Nejen u těchto potravin zastropovala loni maďarská vláda ceny. Opatření mělo zmírnit růst cen potravin, efekt byl ale opačný. Zdražení místní obyvatelé pocítili velmi citelně.

ČTĚTE TAKÉ: Vystrčil: Jsme v autobusu, co se řítí do zdi. ANO je jedno, zda bude za 30 let na důchody

Pro představu – v Evropské unii potraviny meziročně zdražily o 18 procent, v Česku o 27 procent, ale v Maďarsku o 50 procent. Ekonomové tvrdí, že za prudkým růstem cen je právě jejich zastropování.

Smetana za 60 korun

„Kvůli zastropování potravin dochází v Maďarsku až ke čtyřnásobnému zdražení a také k nedostatku,“ popisuje ekonom Lukáš Kovanda. Třeba smetana, která nepatří mezi zastropované položky, stála v Maďarsku bez akce v roce 2017 v přepočtu 20 korun. Teď za ni místní dají trojnásobek.

„Jak výrobci, tak obchody musí pokrýt náklady na provoz a na mzdy. Pokud je někde donutíte prodávat se ztrátou, tak to musí dohnat někde jinde, a to logicky vede k obří inflaci,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Po zastropování cen potravin po vzoru Maďarska volala i česká opozice. Ta se ale teď k takovému opatření nehlásí. „Nebudu komentovat Maďarsko, neznám detaily, my se musíme starat o Českou republiku,“ sdělila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Potraviny podle analytiků zlevňovat v blízké budoucnosti nebudou. Řešením by mohlo být snížení 15% sazby DPH. „Na Slovensku je 10% sazba na základní potraviny, což by neznamenalo velkou zátěž pro státní rozpočet,“ poznamenal prezident Agrární komory Jan Doležal.

„Myslím si, že daň z přidané hodnoty u základních potravin by měla být nulová podobně jako v Polsku,“ dodává Prouza. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je ale ochotný snížit DPH u potravin pouze o jedno až dvě procenta.

Tagy: