Nosní sprej zachraňuje předávkované „zombie“. V USA se lék prodává v automatech na ulici

Jedním z epicenter drogové epidemie je Kensington Avenue ve Filadelfii.

Fentanyl v USA zabije 100 tisíc lidí ročně

Kdybyste našli člověka, který se předávkoval drogami, odvážili byste se mu sami bez lékaře dát léky? Ve Spojených státech jsou běžně k dostání i v automatech a úřady lidi vyzývají, aby je používali. Opiáty, zejména silný fentanyl, totiž v zemi zabijí přes 100 tisíc lidí ročně.

Zástupce šerifa Barry Bloom v San Franciscu na videu zachraňuje předávkovaného narkomana. Do nosu mu vstřikuje dávku medikamentu Narcan. Ten ho dokáže probrat a zachránit mu život. „Dělal jsem to tolikrát, že už to nepočítám. Asi tak stokrát,“ řekl Bloom pro ABC7 News.

ČTĚTE TAKÉ: Mrazivé záběry: Pro bezvládné tělo skočila do ledové vody. Hrdinka zachránila holčičce život

I další podobnou situaci zachytilo video – narkoman, který nereaguje, dostane dávku Narcanu. Tentokrát jedna nestačí. Nakonec se i tento muž probírá.

„Když jsme používali Narcan na lidi na heroinu, probrali se hned. Bylo to úžasné. Změnilo to pravidla hry. Ale pak se začal heroin míchat s fentanylem, a tak jsme začali používat dva, tři, čtyři Narcany a říkali si: ‚Co se to děje?‘“ dodal Bloom.

Fentanyl, který v kombinaci s jinými látkami často mění lidi doslova v zombie, ovšem změnil hru natolik, že k podobným zákrokům americké úřady pobízejí a školí i veřejnost. Federální Úřad pro léčiva před rokem povolil na celonárodní úrovni prodávat Narcan komukoliv bez předpisu. V amerických městech rostou jako houby po dešti výdejní automaty.

„V každé sadě jsou dvě dávky. Je tam také ochrana obličeje, jsou tam latexové rukavice a náplast s alkoholem,“ vysvětluje muž u automatu.

Podle statistik zhruba 40 procent předávkovaných narkomanů neumírá samo – někdo u nich v tu chvíli je, kdo je může Narcanem zachránit. Profesionálové ale vědí, že proti fentanylu běžná dávka nestačí.

„Někdy to chce pět nebo šest Narcanů. Pořád jich nosím šest. S fentanylem nikdy nebude stačit jen jeden. Musíte jich použít víc,“ doplnil Bloom.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Emotivní zpověď moderátorky CNN: Přímo ve vysílání řekla, že má rakovinu prsu ve 3. stadiu

Tagy: