Zbláznili jste se? Nehlasovali jsme s Babišem. Jdu na barikády, rozjel se Fiala

Petr Fiala a Andrej Babiš

ODS a zrušení superhrubé mzdy

Doslova kanonádu tweetů rozjel během víkendu předseda ODS Petr Fiala, ačkoliv běžně tak aktivní není. Tentokrát však urputně obhajoval, proč ODS hlasovala společně s ANO a SPD pro zrušení superhrubé mzdy, což bude ve výsledku pro Česko znamenat díru v rozpočtu 60 až 80 miliard korun. Kritika za to, že se podílejí na rozvratu české ekonomiky, na sebe nenechala dlouho čekat a občanští demokraté se nyní snaží seč mohou svou pozici vysvětlit a bránit.

„Prý jsme hlasovali s Babišem. Zbláznili jste se? Babiš hlasoval s námi. Proč? To nevím, na to se ptejte jeho. Vyčítal bych si, kdybychom z opatrnosti nevyužili příležitost na snížení daní. Za to jdu i na barikády. A jestli mám na něčem v politice padnout, tak méně státu, méně byrokracie, více svobody a menší daně, to za to stojí,“ píše v jednom z nedělních tweetů Fiala.

„Do politiky jsem šel jako nespokojený občan a zklamaný volič pravice. Rostla byrokracie i daně. Neplnily se sliby z voleb. To se pod mým vedením nesmí opakovat. Když máme příležitost splnit náš slib a snížit daně, musel bych se studem propadnout, kdybychom to neudělali,“ uvádí v dalším.

„Někdo si všiml, že k superhrubé mzdě střílím tweety jak ze samopalu. Proč? Mám radost. Být v opozici není žádná sranda, nic moc neprosadíte. Teď jsme protlačili nižší daně! A tomu já věřím a i kvůli tomu jsem v politice,“ vysvětluje Fiala. Celkem od pátku do pondělí zveřejnil 25 tweetů a všechny se týkaly právě hlasování o superhrubé mzdě.

Nečekaní spojenci v daňové válce

Nový daňový balíček znamená zrušení superhrubé mzdy, snížení daně z příjmu pro zaměstnance na 15 % nebo zvýšení slevy na poplatníka s celkovým dopadem mínus 130 miliard korun v rozpočtu na rok 2021. Když tato opatření poslanci v pátek 20. listopadu brzy nad ránem schválili, bylo jasné, že o zábavu bude postaráno.

Do politiky se po letech válek o kauzy Andreje Babiše a půlročních debat o koronaviru vrátilo ryze politické téma o snižování či zvyšování daní. Spojenci v této při jsou však v této chvíli poněkud překvapiví. Na jedné straně ČSSD, TOP 09, STAN, lidovci nebo třeba komunisté a na té druhé ANO, SPD a právě ODS. Někde mezi oběma tábory zůstali Piráti.

Zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 procent předložil premiér Andrej Babiš (ANO) a dopředu věděl, že jeho vládní koaliční partner ČSSD takový návrh nepodpoří. ODS stejný návrh jako Babiš předkládala již před lety, a tak se dalo očekávat, že její poslanci pro něj ruku zvednou. Pokud by to neudělali, sami by asi těžko obhajovali, že nepodpořili to, co považují za svou vlajkovou loď, jen proto, že to chce i Babiš.

Paradoxní na tom všem je, že premiér ještě před rokem návrh považoval za demagogii a totální zničení české ekonomiky.

Kritika z vlastních řad

Největší kritika šla od ČSSD i TOP 09 a STAN. A ODS nešetřili ani vlastní straníci, především ti z regionů, pro které bude schválení v důsledku znamenat méně peněz do obecních a krajských rozpočtů.

„Je na to smutný pohled, ale je to ukázka ideového střetu mezi levicí a pravicí. ODS měla být více tvrdá a neměla povolit snížení daní a superhrubé mzdy vládě bez podmínek, když se zde tři roky navyšují poplatky,“ kritizoval svou stranu nový hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Ostře se do ODS a ANO pustila i vládní ČSSD. „Tento způsob zrušení superhrubé mzdy, který byl hlasy ANO a ODS prosazen, ohrozí dlouhodobé fungování zdravotního i sociálního systému, hrozí privatizace nemocnic či kolaps důchodů,“ nešetřil kritikou předseda ČSSD Jan Hamáček.

I on ale čelil kritice od svých krajských lídrů. „Ve chvíli, kdy nedokázal na vládě prosadit vlastní návrh, tak by měla ČSSD z kabinetu odejít,“ vyzýval třeba pardubický Hejtman Martin Netolický.

ODS se brání tím, že jde pouze o dodržení slibu a že je mnohem lepší nechat peníze lidem, než ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD), která je „rozhází“.

Radši peníze lidem, než na vynálezy Maláčové

„Když si mám vybrat, zda podpořím lidi tím, že jim nechám v peněženkách o 20 000 korun více, nebo budu ‚zachraňovat‘ fiktivní rozpočet, který nakonec bude vysávat Agrofert a vynálezy ministryně Maláčové, vybírám si první možnost,“ píše dále Fiala s tím, že zrušení superhrubé mzdy lidem podle něj nechá o 7 procent čistých peněz víc.

Zrušení superhrubé mzdy není ale jediná sporná věc, která v rámci daňového balíčku prošla. Tou druhou je pirátský návrh na zrušení slevy na poplatníka, což měl podle nich být jakýsi kompromisní návrh ve chvíli, kdy by neprošly jiné změny.

Nakonec ale prošlo všechno a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) i premiér Babiš jsou v lehkém šoku a budou tlačit na senátory, aby zrušení slevy zrušili. Tím, že by se zvýšená sleva anulovala, by se ušetřilo podle premiéra Babiše přibližně 35 miliard korun.

„Čekali jsme, že náš návrh projde, ale nečekali jsme, že poté projde i Babišův nesmysl, ale naopak, že projde kompromisní návrh na sazbu Hamáčka či Ferjenčíka,“ vysvětluje poslanec Pirátů Tomáš Martínek. Právě variantu od druhé vládní strany (ČSSD) Babiš odmítl a připravil svou verzi. Hamáček původně navrhoval dvě sazby ve výši 19 a 23 procent.

Daňový balíček tak ještě zdaleka není vyřešená věc, boj o něj svedou minimálně ještě senátoři a s velkou pravděpodobností znovu i poslanci.

Tagy: