Naši poslanci netušili o čem hlasují, pustil se do kolegů z ANO primátor Macura

Tomáš Macura

Výpadek 130 miliard pro pokladny státu, krajů, měst a obcí. Takový je předpokládaný dopad daňových změn, které hlasy ANO, ODS a SPD schválila Sněmovna a čekají na projednání Senátem. Jak se s tímto krokem smiřují krajští politici? A kde budou muset škrtat? Na to se v pořadu CNN Prima NEWS 360° ptala moderátorka Pavlína Wolfová hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) a primátora Ostravy Tomáše Macury (ANO).

S tím, že Jihočeský kraj přijde o miliardy, Kuba rozhodně smířený není. „Tohle se bude muset ještě v Senátu řešit. Kolegům z ODS jsem říkal, že postup musí být takový, že se tato změna, pokud o ní chtějí hlasovat v Parlamentu, nemá dotknout rozpočtů obcí a měst,“ uvedl hejtman. Stejně tak komentoval situaci Macura. Pro zrušení superhrubé mzdy a daň z příjmu se sazbami 15 a 23 procent přitom hlasovali vedle ANO také poslanci ODS a SPD.

Poslanci a poslankyně netuší, co schválili

„Já si předně myslím, že poslanci a poslankyně vůbec netuší, co nad ránem schválili – kombinaci opatření, které spolu nejdou dohromady. Dopad do rozpočtů obcí a měst je takový, že bude velmi obtížné jej kompenzovat,“ řekl Macura a dodal, že celé hlasování bylo zmatečné a osobně neměl možnost se o něm s kýmkoliv bavit.

Na dotaz, zda primátor už ví, kde budou v Ostravě muset škrtat, uvedl, že před dvěma dny dokončili práci na rozpočtu pro rok 2021. „Konstatovali jsme na něm výpadek 1,2 miliardy korun oproti minulému roku. Tato noční akce nám bere další 1,2 miliardy korun. Pokud nechceme krátit investice, tak budeme rozpouštět všechny rezervy, které jsme vytvářeli po dobu sedmi let a budeme se poměrně výrazně zadlužovat,“ konstatoval Macura.

O škrtech diskutoval i hejtman Kuba. „V této chvíli jsme taktéž připravili rozpočet, ve kterém jsme započítali některé dopady, ale nejsme je schopni započítat v takovém dosahu. Pokud Senát zákon nepřehodnotí a nepoupraví, tak budeme muset sahat do investic. Je to ale ideová debata, jestli mají peníze zůstat lidem, nebo firmám. To mi přijde jako smutný výsledek vlády, která jako koalice nefunguje,“ uvedl Kuba.

Představa, že Senát teď vše vyřeší, je absurdní

S hejtmanem souhlasil Macura v tom, že se do hlasování ODS a další politici stran zamotali. „Myslím, že ve dvě hodiny ráno poslanci ani nevěděli, pro co hlasují. Skoro bych řekl, že schválení zákona vzniklo z únavy. Teď je jejich představa, že mnohými nechtěný Senát to vyřeší a opraví, absurdní,“ komentoval Macura.

Podle Kuby je ale celá situace ideovou debatou. „Je zde vláda, která pořád zvyšuje výdaje státu. Ten pak neustále bobtná tam, kde by nemusel. Poté se náhle zjistí, že by se měla zrušit superhrubá mzda, tak to část vlády odhlasuje s pravicí, pro kterou je to správný ideový postoj. Já pak pouze poslancům ODS vytýkám, že neřekli vládě, že to podpoří, protože si myslí, že mají peníze zůstat lidem, ale nezeptali se, kde ty peníze vláda ušetří,“ uvedl Kuba.

Podle něj se v rozpočtu ušetřit dá a stejně tak lze dát peníze lidem, ale za určitých podmínek. „Bohužel, je to ukázka české politiky. Je na to smutný pohled, ale je to ukázka ideového střetu mezi levicí a pravicí. ODS měla být více tvrdá a neměla povolit snížení daní a superhrubé mzdy vládě bez podmínek, když se zde tři roky navyšují poplatky,“ kritizoval svou stranu Kuba a dodal, že je to velmi komplikované.

Tagy: