Ryba, která střílí vodu po hmyzu, nebo malý žralok. K moři nemusíte, stačí vyrazit do Plzně

Žralůček okatý

Akva Tera

Pozorovat rybu, která dokáže proudem vody neomylně sestřelit hmyz nad hladinou na dálku několika metrů. Z bezprostřední blízkosti pozorovat při krmení žralůčka a další zvířata si dokonce pochovat. Takovou šanci svým návštěvníků nabízí plzeňská expozice Akva Tera.

Původně vznikla jako pomyslná pobočka plzeňské zoologické zahrady. První roky do ní přicházelo kolem 45 tisíc návštěvníků. Nejprve se tu chovali jedovatí hadi, krokodýli a malí savci. Osazenstvo za vitrínami se ale postupem let změnilo. V expozici jsou nyní k vidění zástupci plazů, obojživelníků, ryb i bezobratlých živočichů.

Mimořádní živočichové

I díky tomu, že už tady nejsou jedovaté druhy, je možné návštěvníkům zprostředkovat jedinečný zážitek krmení některých zvířat. Jako první jdeme za pralesničkami. Jde o žáby, které jsou jedovaté, pouze ale ve svém původním prostředí, tedy v pralesech jižní Ameriky. Tam jejich jed využívají třeba Indiáni. Potírají jím šípy, kterými loví zvířata. „Veškeré ty jedovaté složky si berou z potravy, kterou mají v přírodě. U nás jsou krmeny cvrčky a malými mouchami, takže nemají z čeho si vytvořit jed a jsou absolutně neškodné,“ ujišťuje Jiří Doxanský, vedoucí expozice Akva Tera.

Kromě pralesniček tady mají i další jedinečné žáby, třeba hrabatku drsnou. „Patří mezi vůbec největší žáby světa a unikátní je v tom, že dokáže přečkat třeba půl roku zahrabána metr pod zemí,“ popisuje vzácnou vlastnost Doxanský v pořadu Prima Česko.

A od obojživelníků pokračujeme dál. Přesouváme se do expozice podmořského světa. Na první pohled nás zaujme jeden z obyvatel velkého akvária. Žralůček okatý právě čeká na pravidelné krmení. A i on se pyšní mimořádnými schopnostmi, jak vysvětluje vedoucí expozice: „Tohle je zajímavý druh tím, že nerodí živé mladé, ale klade takové primitivní vaječné obaly a celý vývoj zárodku probíhá mimo tělo samice. V přírodě dokáže nasávat potravu skrze písek, vyfiltruje písek žábry a vlastně tu kořist uchopí a sežere.“

Co se týče lidí, je tento druh přátelský a pokud byste na něj v moři poblíž korálových útesů narazili, rozhodně nemusíte mít strach. To samé platí i pro dalšího podmořského živočicha, který ovšem na první pohled působí poměrně zlověstným dojmem. „Nakrmíme murénu hvězdicovitou. Je to noční ryba, která připomíná úhoře. Je to úžasný tvor, vypadá, že to je veliký dravec, že kouše a je to nepřítel, ale opak je pravdou. Je to zvíře, které vypadá strašidelně, ale otvírá tlamu jenom, aby se okysličila.“

Unikátní zážitky pro návštěvníky

Další z rybího osazenstva akvária, klauna očkatého, zná zřejmě většina dětí, a to díky filmu Hledá se Nemo. „Když nám nedávno uhynul sameček asi po 12 letech chovu, tak jsme koupili mláďátko a představte si, že z toho mláďátka u té samice vždy vyroste samec, umí si přizpůsobit pohlaví podle potřeby. Jejich domov jsou sasanky, prakticky za celý život se nepodívají na druhou stranu akvária,“ vykládá Doxanský.

To další ze zdejších ryb, stříkounu lapavému rozhodně kuráž nechybí.

„Je to hmyzožravá ryba, která jako jediná na světě dokáže vlastně sestřelit proudem vody hmyz, který se pohybuje někde nad hladinou. Proudem vody, který dokáže vystřelil z tlamy až do vzdálenosti třech metrů s přesností na milimetr,“ říká vedoucí expozice Akva Tera v Plzni, která letos slaví 60. výročí založení. Otevřeno tady mají každý všední den i o víkendu. Tak si to přijďte vyzkoušet na vlastní kůži.

Tagy: