Zboží nezdraží. Povinnými kvótami na české potraviny chceme bojovat s EU, říká Fiala

V pátečním pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS se rozhořel spor mezi poslancem Radimem Fialou (SPD) a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou o povinných kvótách na české potraviny. Fiala míní, že návrh sice v tuzemsku podnítí zdravý konkurenční boj, ke zdražování ale nedojde. Prouza se naopak růstu cen obává.

Novela zákona, která tuzemským obchodům ukládá povinnost nabízet a prodávat na pultech příští rok 55 procent výhradně českých potravin, míří do Senátu. Ve Sněmovně ji podpořila většina poslanců ANO, ačkoli sám premiér Babiš návrh označil za nereálný. „Bylo vidět, že to je celé na pokyn vedení ANO. Nedělejme si iluze, že poslanci ANO mají vlastní názor. Novela je v zájmu Agrofertu,“ komentoval Prouza schválení návrhu zákonodárci dolní komory.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu se domnívá, že novela pohoří buď u Senátu, nebo u Ústavního soudu. Podle Prouzy je totiž ilegální a neproveditelná. „Novela říká, že obchody nejenže musí nabízet, ale hlavně prodat určité potraviny. To budou policisté kontrolovat lidem nákupní košíky?“ glosoval pro CNN Prima NEWS.

Fiala by svěřil kontrolu prodaných potravin Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který by jejich podíl tržeb jednou ročně analyzoval. „Evidenční systémy jsou už tak dokonalé, že vám každého čtvrt roku vyjede, kolik jste prodal a kolik jste neprodal. Já nikoho k ničemu nutit nebudu, lidé si budou vybírat sami. Už dnes většina řetězců v Česku splňuje oněch 55 procent,“ míní.

Dovážená jablka stojí několikrát více než česká, tvrdí Fiala

Poslanec SPD bojuje podle svých slov hlavně za malé české zemědělce a za distribuci ryze českých potravin. „Česká potravina je ta, která se u nás vypěstuje, zpracuje, zabalí. Pokud jde o maso, tak se zvíře musí v tuzemsku narodit, vykrmit, porazit, zpracovat a prodat. V takovém případě jde o českou potravinu. A takové po mém návrhu nezdraží, naopak,“ tvrdí Fiala. „Například loni kupovaly řetězce česká jablka za patnáct korun, prodávaly za třicet. Když tuzemská jablka došla, vozila se z EU a stála osmdesát korun. To samé s květákem: Když byl z Česka, stál třicet korun, jenže pak se vozil odjinud a prodával se za devadesát. Je to tedy přesně naopak. My jen dáváme spotřebiteli na výběr,“ doplnil.

Jenže podle Prouzy je takový výklad tendenční. „Novela omezuje konkurenci. To, že v lednu a únoru stojí květáky a papriky výrazně více, je jasné, protože se dovážejí z jihu Evropy. Když srovnáte cenu toho, co vyprodukuje český zemědělec v sezóně, tak například ten český květák je dražší než německý nebo polský. Nemíchejme sezónní a mimosezónní produkci,“ řekl Prouza.

Návrhu si už povšimla Evropská komise, která proti němu v případě schválení zřejmě tvrdě vystoupí. Fiala je na to ale údajně připravený. „Musíme podpořit české zemědělce, klidně to uděláme znovu a půjdeme do boje s Evropskou unií,“ uzavřel poslanec SPD.

Tagy: