Zdraví na talíři: Udržte v jídle živiny, pomohou vám při obraně před bacily

Čas dbát na svoji imunitu víc než kdy jindy je tady. Během podzimu člověka bacily přemůžou snáz než kdy jindy. A jak se jim ubránit a zůstat fit? Pomoci si můžete i ve své kuchyni. Stačí vědět, co našemu zdraví prospívá a jak si poradit s přípravou takových potravin.

V případě chuti podpořit svůj imunitní systém není potřeba vykoupit polovinu lékárny. Stačí důvěřovat přírodě, která zařídila vše potřebné. Faktorů, které na naše zdraví mají vliv, je více. Jedním z těch klíčových je ovšem naše strava.

Vitamíny na talíři

Mrkev obsahuje:

  • Karotenoidy
  • Vápník
  • Draslík
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Vitamín C

Mrkev pomáhá předcházet šedému zákalu, dále podporuje srdeční činnost nebo pomáhá předcházet rakovině.

V současnosti je snadné uprostřed zimy sehnat čerstvé ovoce i zeleninu, a to i z velkých dálek. Exotika tak někdy zastiňuje poklady, na které přitom ještě naše babičky nedaly dopustit. Jejich plusem je nejen fakt, že jsou bohaté na živiny, ale navíc jsou lokální a jejich cesta do obchodu a dál do našich kuchyní navíc tolik nezatíží životní prostředí.

Bylo by rouhání stěžovat si na nepřeberné množství plodů, které dnes lze koupit. Nicméně není od věci pokusit se zaměřit na sezónní ovoce a zeleninu. A zkusit tak alespoň částečně svůj jídelníček sladit s ročním obdobím. Jednoduše řečeno – vařit, co se právě sklízí.

Hezky česky

K typicky české podzimní zelenině patří ta kořenová. Mrkev, petržel, celer nebo červená řepa a další. Spousta lidí nad nimi ohrne nos, jejich kouzlo ale kromě vydatnosti spočívá v tom, že když se správně upraví, jedná se o velkou dobrotu. Jedním z ukázkových příkladů je dušená mrkev. Je ale neprávem opovrhovaná a většinou za to mohou naše ne zrovna pozitivní zkušenosti ze školních jídelen. Zkuste si ji ale uvařit podle našeho Prima FRESH receptu a budete nadšení.

Dýně obsahuje:

  • Vláknina
  • Draslík
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Selen
  • Železo
  • Zinek
  • Měď
  • Vitamíny A, B a C

Dýně má blahodárný vliv na močové ústrojí, snižují cholesterol nebo snižují riziko infarktu a mrtvice. Prospěšná jsou také její semínka.

Dýně by se neměly jíst, pokud chutnají hořce.

Další částí bohaté úrody mnohých pěstitelů jsou tykve, hlavně dýně. Můžete si vybrat ze širokého množství odrůd a stejně tak receptů. Upravit se dají na sladko i na slano. Vyzkoušejte další z Prima FRESH receptů – slanou galetku s dýní a slaninou.

Jak ze zeleniny vytěžit co nejvíc prospěšných látek

Nesprávným nebo příliš dlouhým způsobem úpravy může zelenina ztratit cenné živiny. Jak zajistit, aby zůstaly v jídle, odkud je získáme my pro své tělo?

Začít je třeba už u skladování. Ideální je skladovat zeleninu v chladu a temnu, mnohé z vitamínů jsou totiž citlivé na světlo.

Pokud zeleninu nebo ovoce zmrazíte, po rozmražení je co nejrychleji zpracujte. Rozhodně zbytky nevracejte do mrazáku. Nic extra hodnotného už tam nenajdete. Stejně tak se nedoporučuje rozmrazovat pomocí horké vody, přijdete o velkou část živiny.

Nejčastějším způsobem přípravy zeleniny, pokud si na ní zrovna nepochutnáváme v syrové podobě, je vaření. To by nemělo být příliš dlouhé a stejně tak se nedoporučuje příliš časté míchání. Vliv na výsledný požitek z jídla má také množství vody, v níž se suroviny vaří, nebo její teplota. Není nezbytné volit tu nejvyšší.

Ideální je vařit v nerezové oceli, některé kovy – měď a železo – totiž urychlují oxidaci. Na to se vyplatí myslet také při krájení. Skvělými pomocníky jsou nože s ostřím nejen z nerezové oceli, ale třeba i keramiky. Pozor – čím menší kousky nakrájíte, tím víc při tepelné úpravě nejspíš ztratí na své chuti.

Pečení je neméně oblíbené. Opět je ale třeba dohlédnout, aby teplota v troubě nebyla zbytečně vysoká. Ačkoli vypečené části jídel zbožňujeme, není to právě to nejzdravější, co si můžeme dopřát. Spíš naopak.

Velmi populární je v posledních letech grilování, které se stalo vítanou společenskou událostí. Faktem ale je, že se nejedná o zdravý způsob tepelné úpravy čehokoli. A nijak výrazně to nenapraví ani grilování v alobalu.

A podobné skóre na žebříčku vlivu na naše zdraví má smažení. Roli hraje teplota i výběr oleje. Že se nechystáte sníst nic, z čeho se vaše tělo zaraduje, napoví případný kouř namodralé barvy. Ten signalizuje chemický proces, který rozhodně neprospívá smažené surovině a později ani vám.

Dušení je oblíbeným způsobem úpravy jídla mnohých maminek, které tak zavádějí příkrmy. Je nutno říct, že kromě živin tato forma přípravy jídla ponechává surovinám také bohatou chuť. I to jsou důvody, proč tak jídla připravovat i poté, co nám naši nejmenší vyrostou.

Dalšími užitečnými tipy je zeleninu a ovoce omývat až před spotřebou. Luštěniny nezapomínejte před úpravou dostatečně dlouho namáčet.

Ke správnému skladování i vaření ovoce a zeleniny vám pomůže i vhodné vybavení kuchyně. To správné si teď můžete vyrazit třeba do pražské Fashion outlet arény, kde na vás v obchodě Home & Cook čeká dodatečná sleva 20 % na veškerý sortiment.

Tagy: