Zdraží služby operátorů? Provozovatelé mobilních sítí brojí proti přísné novele zákona

Prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund

ZPRÁVY PLUS (177)

Legislativní rada vlády se v blízké době začne zabývat novelou kybernetického zákona, která vychází z evropské směrnice. Záležitost, která se na první pohled týká jen firem, organizací a úřadů, by mohla mít dopad i na občany. Může totiž vést ke zdražování některých služeb. Velkým tuzemským firmám a Asociaci provozovatelů mobilních sítí (APMS) se změna zákona nelíbí.

Novela kybernetického zákona vychází ze směrnice Evropské unie o kybernetické bezpečnosti NIS2. Provozovatelům mobilních sítí však vadí, že je mnohem přísnější než nařízení EU. Jejím cílem je určit, jak se mají firmy i státní organizace starat o kybernetickou bezpečnost.

ČTĚTE TAKÉ: Končí lhůta pro výměnu bankovek. V peněžence je můžete mít i vy, jak je poznáte?

Samotný plán směrnice prezident APMS Jiří Grund kvituje, avšak její české pojetí Národním úřadem pro kybernetiku a bezpečnost (NÚKIB) podle něj příliš šťastné není. „Je jedno z nejpřísnějších v rámci celé Evropy,“ okomentoval to ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nad rámec evropské směrnice česká novela například zavádí takzvaný mechanismus prověřování bezpečnosti dodavatelského řetězce. „Je ambicí státu, aby firmám diktoval, s jakými dodavateli mohou a nemohou pracovat,“ okomentoval prezident APMS. „Jste taxikář a koupíte si Škodu Superb s představou, že sedm let budete jezdit a pravidelně platit leasing. Když to uděláte, za dva roky přijde úředník a řekne – ne, rozhodli jsme, že Škoda Superb má dieselový motor, takže ji musíte zahodit a koupit si nový vůz,“ vysvětlil na příkladu obavy provozovatelů mobilních sítí.

Na změnu budou třeba desítky miliard korun

Pokud by zákonodárci schválili přísnou formu regulace, pro provozovatele to bude znamenat kompletní výměnu technologií. Jedná se o náklady v desítkách miliard korun, které nutně musí někde získat. „Neumím říct, jestli se to projeví tak, že mi stoupne účet za telefon, ale projeví se v tom, že se nebude v téhle zemi investovat do rozvoje digitalizace a že nebudeme mít perfektní inovativní služby,“ nastínil možné dopady Grund.

Novela zřejmě zkomplikuje i dodavatelský řetězec. „Dodavatelé, kteří hrají zásadní roli, jsou na světě tři. Když jednoho škrtnete a zbydou vám dva, ti dva zvýší ceny a vy zjistíte, že stojíte ve frontě. Poptávek je tolik, že budete čekat dva roky, než vůbec přijdete na řadu,“ uvedl prezident APMS. Investiční projekty, díky kterým má mít Česko lepší a kvalitnější infrastrukturu, by se tak mohly významně zpozdit.

Velké tuzemské firmy vyzvaly premiéra Petra Fialu (ODS), aby přerušil legislativní proces schvalování zákona o kybernetické bezpečnosti. Mluvčí kabinetu Lucie Ješátková minulý týden sdělila, že k tématu se konalo mnoho schůzek. „V řadě připomínek už bylo podnikatelským svazům vyhověno. Musíme postupovat tak, abychom posilovali kybernetickou bezpečnost a odolnost ČR. Věříme, že právě bezpečnost je naším společným zájmem,“ sdělila.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: První zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu, sdělil Fiala k nákupu ze zemí mimo EU

Tagy:
Škoda Superb Petr Fiala Evropská unie Česko Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost mobilní síť Jiří Grund mobilní operátor Asociace provozovatelů mobilních sítí počítačová bezpečnost