Zdražování mi osobně starosti nedělá. Nemám ženu, děti ani hypotéku, přiznává Šlachta

Robert Šlachta byl hostem speciálního vydání 360°.

360° Soukromí politiků (722)

Vysoké ceny energií, potravin nebo hypoték v posledních měsících trápí čím dál více Čechů. Předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu ale ne, přiznal to v letním speciálu pořadu 360°. Při cestách za voliči se ale potkává s lidmi, které ekonomická krize zasáhla zásadně.

I když Přísaha těsně neprošla do Sněmovny, hnutí se intenzivně připravuje na blížící se komunální volby. Kampaň se bude ještě naplno rozbíhat po prázdninách, už teď je ale jasné, že jedním z témat bude zdražování, kterému právě Přísaha přikládá velkou váhu.

Ekonomická krize zatím doléhá zejména na lidi s nízkými příjmy, jako jsou například samoživitelky, ale začíná se už dotýkat také střední třídy. I tito lidé už se musí občas rozhodovat, zda si něco koupí, nebo odepřou. „Osobně mi zdražování úplně nedělá starosti. Nejsem ženatý, nemám děti, žiji v opraveném domku, kde nesplácím hypotéku,“ přiznal na rovinu ve vysílání CNN Prima NEWS Šlachta.

Dům po rodičích na Moravě už prý opravil třikrát a většinu stihl ještě před raketovým růstem cen stavebnin. Šlachtovi je ale jasné, že někteří občané jsou v úplně jiné situaci.

„Mám sociální sítě a tím, jak objíždím obce a mluvím s lidmi, vidím, jakým způsobem žijí. Nemluvím o velkých městech, ale dostanete se k lidem na vesnici, kteří berou 21 tisíc hrubého. Na ně krize dopadá docela zásadně,“ konstatoval šéf hnutí Přísaha. Zmínil, že v létě zatím nikdo pořádně neví, kolik budeme například za energie platit na podzim. Velmi rychlé zdražování podle něj lidi děsí, proto se tématu věnuje.

Dovedu si představit klidnější život

Během rozhovoru s moderátorkou Pavlínou Wolfovou došlo i na soukromí bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V roce 2021 v rámci letního speciálu říkal, že už by ani neuměl mít rodinu a chodit domů za manželkou.

Jenže to se změnilo. „Tehdy jsem byl v zápřahu před parlamentními volbami, které jsem absolvoval poprvé. Byl to pro mě úvazek na 20 hodin denně. Teď si dovedu představit klidnější život, ale samozřejmě musí být nějaká, která si mě najde,“ prozradil s úsměvem politik, který právě v pátek slaví 51. narozeniny.

Politickou aktivitu tak zdá se v osobním životě mění na pasivní přístup. Nebojí se ale, že by mu něco uteklo. Cítí se na tom být lépe než jeho kamarádi, kteří mají za sebou dva nebo tři neúspěšné vztahy.

Tagy: