Expert o záhadných zvucích z ponorky: Že bouchala posádka? Zbožné přání, šlo o něco jiného

Nezvěstná ponorka Titan společnosti OceanGate Expeditions během klesání k mořskému dnu

Zahraniční experti o hledání ponorky

Zvuk podobný bouchání, který zaznamenal pátrací tým ve vymezené zóně, může mít jiné vysvětlení než snahu uvězněných upozornit na svou polohu. Podle profesora Jeffa Karsona došlo s největší pravděpodobností k odražení signálu ze sonaru od trosek vraku Titaniku a následně se odrážel jako hopík v plechovce, což vedlo ke zmatkům, zvláště v podobně vypjaté situací. Tvrzení, že za klepáním stojí aktivita posádky, označil v rozhovoru pro Daily Mail za „zbožné přání“.

Emeritní profesor životního prostředí na univerzitě v Syrakusách a expert v oblasti technologie sonaru Jeff Karson tvrdí, že údajné bouchání je pravděpodobně způsobeno množstvím kousků a trosek, které se oddělují od celku vraku nejznámějšího potopeného parníku. Zvuky z hlubiny zachytilo v úterý večer kanadské pátrací letadlo, jehož piloti předali informace americkému námořnictvu. Jednalo se o záblesk naděje pro mezinárodní tým pátrající po stroji Titan společnosti OceanGate.

ČTĚTE TAKÉ: Nic nefunguje, je tam zima a velký tlak. Expert řekl, co se mohlo stát se ztracenou ponorkou

Všeobecnou naději, že se jednalo o snahu posádky dát o sobě vědět, však Karson rozhodně nesdílí. Webu Daily Mail sdělil, že „nebude nijak šokován, pokud by se prokázalo, ať už by zvuky pocházely odkudkoliv, že tam ponorka není“.

Pro web následně vysvětlil, jak akustické záznamy, jež byly považovány za důkaz o aktivitě účastníků expedice, mohly původně vzniknout. „První možností je, že se zvukové vlny odrážejí od různých trosek sem a tam. Vznikne tak úplný zmatek,“ vysvětlil odborník. „Nejedná se ale o jeden odraz, ale přímo o řetězovou reakci. Je to jako hodit hopík do plechovky. Všude to rachotí a je téměř nemožné se v tom vyznat,“ doplnil.

„Ano, slyšel jsem, jak se na veřejnosti mluvilo o ‚bouchání‘. Zajímalo by mě, z jaké části se jedná spíš o zbožné přání,“ vyjádřil se k tomu, jak se o tématu zprvu hovořilo. Předpokládá také, že zvuky je možné určit jako neidentifikovatelné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrazivé vzpomínky cestujících i varování expertů. Kontroverzí kolem zmizelé ponorky přibývá

„Při mnohých výpravách za ztracenými předměty, které probíhaly na mořském dnu, byly zaznamenány nejrůznější šílené zvuky. Jedná se o další z mnoha věcí, které souvisejí s naší planetou a které nejspíš nikdy nepochopíme. Obávám se, že se zdroj zvuku může nacházet úplně jinde než tam, kam by se měla zaměřit pozornost,“ doplnil.

Koordinátor americké pobřežní služby Jamie Frederick prohlásil, že záznamy nebyly jednoznačně určeny a že se stále neví, co přesně radar zaznamenal. Zvuky rovněž nepřipomínaly SOS signály.

Tagy:
radar ponorka Titanic pátrací akce Námořnictvo Spojených států amerických sonar