Že české kluby střídají trenéry jak ponožky? Omyl, i v bundeslize je životnost kratší

Česká liga má často pověst soutěže, ve které se zbytečně plýtvá s vyhazovy trenérů a na koncepci se nebere ohled. Ovšem v porovnání s Evropou na tom Fortuna liga není vůbec špatně – trpělivost dochází vedením fotbalových klubů dříve v daleko prestižnějších a vyspělejších fotbalových zemích. Třeba ve Francii, Itálii i Německu.

Vyplývá to ze statistiky Mezinárodního centra pro sportovní studia (CIES), které seřadilo jednotlivé ligy podle průměrného počtu dní trenérů ve funkci. Jejich pořadí se váže k 1. březnu, což v kontextu současnosti znamená, že číslo u české soutěže je o něco nižší, protože minulý týden skončil na lavičce Bohemians 1905 po dvou a půl letech Luděk Klusáček, který přispíval k vysokému počtu průměrných dní.

Stále ale platí, že tuzemský průměr je daleko vyšší než v jiných koutech Evropy, respektive soutěžích spadajících pod organizaci UEFA. Na začátku měsíce se součet délek působení koučů ve Fortuna lize vydělený šestnácti – takový je počet týmů – rovnal 776 dnům, což je více než dva roky.

A to je značný kontrast proti chvostu žebříčku, který okupuje srbská Super Liga. V ní se trenéři průměrně „ohřejí“ jen 188 dní, než přenechají místo svému nástupci. Balkánské země obecně – co se týká fotbalu – nedávají příliš druhých šancí a špatné výsledky řeší radikálně. Ve spodku tabulky tak figurují nejvyšší soutěže v Černé Hoře, Albánii, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině i Turecku.

Na Česko ztrácí i výkladní skříně kontinentálního fotbalu. Podstatně méně trpěliví jsou šéfové v italské Serii A (384 dní), francouzské Ligue 1 (385 dní), lépe už si vede La Liga (617 dní) a Bundesliga (628 dní), i ty ovšem za Fortuna ligou zaostávají.

Stálice Horejš, Trpišovský a Rada

Před Klusáčkovým odchodem od „klokanů“ se tuzemská soutěž držela v těsném závěsu za vyhlášenou anglickou Premier League (772 dní). Což může být trochu překvapivé, protože liga označována mnohými za nejlepší na světě proslula jako ta, kde může kouč dirigovat jeden tým i 27 let v kuse. Řeč je o siru Alexi Fergusonovi a Manchesteru United. Ale to bylo skutečné unikum. Dnes už není k vidění příliš mnoho trenérů, kteří by přežili krátce či dlouze trvající krizi. Aktuálním tahounem je Sean Dyche – pro Burnley pracuje již více než devět let. Úctyhodný čas na trenérském křesle sedí také kouč Liverpoolu Jürgen Klop, letos tomu bude sedm let.

Nejdéle sloužícím stratégem v české první lize je českobudějovický David Horejš. V říjnu 2015 povýšil v Dynamu z pozice asistenta na dočasného hlavního trenéra, uběhlo přes šest let a hlavním trenérem zůstává stále. Dlužno dodat, že část angažmá strávil s Českými Budějovicemi ve druhé lize. V prosinci 2017 pak začalo působení dvou mužů ve dvou klubech – Jindřicha Trpišovského v pražské Slavii a Petra Rady v Jablonci. Jejich více než čtyři roky ve funkci podstatně ženou český průměr nahoru.

Celkově tedy není mýtus o tom, že je česká liga, co se zacházení s trenéry týče, ukvapená, příliš pravdivý. Stále ale je kam šplhat.

Na úplném vrcholu žebříčku „životnosti“ trenérů je severoirská Premiership. Ke změnám v ní dochází ve velmi omezené míře, proto se průměrný počet dní rovná číslu 1 563, což je čtyři a čtvrt roku.

Tagy: