Ze svíček z piety vzniká po střelbě umění. Na díle spolupracují i studenti fakulty

Pieta za oběti střelby na Filozofické fakultě UK

Měsíc od střelby na fakultě

Měsíc po tragické střelbě na filozofické fakultě otevřela částečně Karlova univerzita hlavní budovu Filozofické fakulty na Palachově náměstí. Škola tak uctila památku obětí. Zároveň začalo vznikat umělecké dílo ze svíček sesbíraných z pietních míst. Dílo se jmenuje „Společná krajina“.

Mrazivé ticho po měsíci vystřídal ruch, v neděli se totiž otevřely nebo spíše pootevřely dveře hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Je to zvláštní pocit a dnes aspoň to přízemí bzučí hovorem, hudbou – aspoň vzdáleně to připomíná běžný provoz a je to až euforické, osvěžující,“ uvedla děkanka Eva Lehečková.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily zásahu na filozofické fakultě. Uniklý dokument popisuje 267 minut policejní operace

Se začátkem letního semestru by se mohla budova otevřít až po 3. patro. Ve čtvrtém patře se zatím vyučovat neplánuje a fakulta hledá náhradní prostory. V neděli se studenti ve své škole setkali po měsíci a začali společně s UMPRUM tvořit dílo z roztavených svíček.

Studenti se na uměleckém díle ze svíček podíleli od začátku celého procesu. V budově vysoké školy uměleckoprůmyslové zbavovali svíčky jejich obalů.

„Je to určitá symbolika, kdy i já můžu přiložit ruku k dílu, které tady společně vytváříme. A kolektivně se podílet na vytvoření jakéhosi pomníčku, uctění památky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS student historie Tomáš.

Vosk ze svíček pak studenti nosili k pietnímu ohni na náměstí Jana Palacha, který hoří od 4. ledna. Tam vosk nad ohněm tavili pro další zpracování.

„Je to pořád nějaký mentální boj, který musí student do jisté míry přežívat. A poradit si s tím,“ poznamenala jedna ze studentek.

Pomoc poskytují krizoví interventi z řad studentů. „Tím že jsme taky studenti, tak je to, jako přijít si popovídat za kamarádem – i díky tomu výcviku, který máme, tak umíme odkázat na další pomoc, ale zároveň se to snažíme nepsychologizovat a podporovat tu odolnost těch lidí,“ vysvětlila krizová interventka Karolína Fabarová.

„Tento den pokládám za důležitý pro Filozofickou fakultu, Univerzitu Karlovu i společnost a pevně věřím, že když při sobě budeme stát, tak v tom ozdravování budeme krůček po krůčku pokračovat,“ dodala rektorka Milena Králíčková.

Program Měsíce pro fakultu ukončí 30. ledna koncert ve Dvořákově síni Rudolfina.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutek ve Sněmovně. Poslanec přednesl příběh oběti z filozofické fakulty, mnohé dojal

Tagy:
útok budova studenti studium pieta Milena Králíčková Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Eva Lehečková