Zéland po poprasku vpustí do země novinářku z Afghánistánu. Ženy se ujal Tálibán

Hlídka Tálibánu na předměstí Kábulu

Výhružky novinářce

Úřady Nového Zélandu oznámily, že se v zemi objevilo místo v karanténním centru, kterého může využít novinářka Charlotte Bellisová pro návrat do vlasti. Těhotná reportérka si dříve stěžovala, že její žádost o příjezd nikdo nevyslyšel a ona tak musela požádat o pomoc Tálibán.

Obrovský poprask se spustil kolem neuvěřitelného příběhu těhotné novinářky Bellisové, které úřady na Novém Zélandu neumožnily rychlý návrat do země. Novozélanďanka tak musí vyčkávat v Afghánistánu, kde se jí ujal Tálibán.

Po mediálním pozdvižení teď vláda ostrovního státu oznámila, že našla pro Bellisovou místo v karanténním centru a je připravena zajistit i přelet do země. „V izolaci je pro Bellisovou místo a já na ni naléhám, aby toho využila,“ sdělil reportérům na Zélandu vicepremiér Grant Robertson. Odmítl ale, že by tím úřady reagovaly na světový ohlas celé kauzy.

Novinářka Bellisová v minulosti informovala o odchodu amerických vojsk z Afghánistánu, následně žila v Belgii, kde jí ale vypršelo vízum. A jelikož ženu hned nepustily úřady zpátky do vlasti na Nový Zéland, uchýlila se opět do Afghánistánu, kde měla kontakty mezi bojovníky Tálibánu.

Přátelství s Tálibánem

I tento rozměr vzbudil na sociálních sítích určité pobouření. Někteří lidé totiž začali novinářku kritizovat, že nepřímo propaguje hnutí, které potlačuje lidská práva, dopouští se zločinů a neuznává svobodu projevu – mimo jiné perzekvuje novináře.

Například aktivistka Sahar Fetratová na Twitteru kritizovala, že zatímco Tálibán unáší občany Afghánistánu, někteří „privilegovaní“ lidé stále radikální hnutí chválí.

„Jen to ukazuje, jak se Tálibán chová jinak k Afgháncům a jinak k cizincům,“ napsala na Twitter novinářka Emran Ferozová.

Tagy: