Železná opona na Trutnovsku. Uzávěra okresů rozdělila dvě vesnice v předhůří Krkonoš

Mezi Horní a Dolní Brannou kontrolují policisté auta.

Horní a Dolní Branná jsou dvě vesnice, které v půlce protíná hranice semilského a trutnovského okresu. Jejich obyvatelé se podle rozhodnutí vlády nemohou navštěvovat a scházet. Hranici okresů tu hlídá policejní hlídka.

Na okraji semilského a trutnovského okresu leží dvě obce, které tvoří prakticky jeden celek. Jak říkají jejich obyvatelé, jsou jedna velká rodina. Navíc řada z nich bydlí v jedné obci a ve druhé má příbuzné. Nyní jsou však běžné rodinné návštěvy zakázané a cestovat je dovoleno pouze za prací, návštěvou lékaře či jen v nevyhnutelných případech. Mezi vesnicemi proto policie hlídkuje a kontroluje řidiče.

Vláda dnes rozhodla o krizovém opatření na omezení volného pohybu v okrese Cheb a Sokolov‼️ Lidé mající bydliště v...

Posted by Karlovarský kraj - oficiální stránka on Thursday, February 11, 2021

To je jedna z absurdit čtvrtečního rozhodnutí vlády o uzavření třech okresů: trutnovského, sokolovského a chebského. Například v Chodově na Sokolovsku to mají nejblíže na nákupy do Karlových Varů, kam ale podle současných pravidel nesmí. „Veškeré nákupy se odehrávají jen v Karlových Varech. Možná bylo vhodnější zvolit nějaký okruh, ve kterém bychom se mohli pohybovat, než natvrdo uzavřít okres,“ neskrývá rozladění jeden z místních obyvatel.

Podle redaktora CNN Prima NEWS Tomáše Poláka ale jinak lidé z uzavřených okresů nesou svou situaci celkem dobře. „Zatím to vypadá bez problémů. Policisté začali s kontrolami již o půlnoci, lidé, kteří ráno cestovali do práce, utvořili kratší kolony, nicméně kontroly probíhají poměrně rychle a policisté se snaží, aby lidé delší dobu nečekali,“ popisuje Polák, který od rána situaci monitoruje.

„Reakce lidí se liší. Na Chebsku vědí, jaká je situace, a opatření chápou,“ dodává Polák. Právě v tomto městě se totiž nachází nejvíce zatížená nemocnice z celého Karlovarského kraje. „Říkají, že nezbývá nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Sokolovsko je na tom, co se týká nemocnice, podobně,“ vysvětluje Polák.

Mnozí však v nových opatřeních tápou, proto se obrací s dotazy na stránky kraje na sociálních sítích. „Bydlím v okrese Sokolov, dělám ve zdravotnictví, děti chodí do školy a do školky. Z důvodu směn mi děti musí vyzvedávat babička bydlící v okrese Karlovy Vary. Mám babičce napsat nějaké potvrzení, nebo je vyzvedávat nemůže?“ ptala se žena na Facebooku.

Další zajímá, jak je to s návštěvami příbuzných. Někteří, zejména starší či nemocní lidé, se bez pomoci příbuzných zkrátka neobejdou. „Bydlíme v Kladně a jezdíme za 96letou maminkou do Mariánských Lázní. Maminka je na invalidním vozíku, takže potřebuje nakoupit. Pustí nás za maminkou?“ zeptala se další uživatelka Facebooku.

„Mám také dotaz. Syn je autista a téměř celý týden dojíždíme na terapie do Karlových Varů, Chebu a Plzně. Opravdu to nemám jak doložit. Navíc svých starostí kvůli roční karanténě už mám také víc než dost. Jak to mám řešit tedy já, pokud mě budou stavět? Děkuji,“ napsala v příspěvku další žena.

Lidé, kteří v uzavřených okresech žijí, je nemohou od pátku až na výjimky opustit, obyvatelé z jiných regionů do nich nemohou přicestovat. Opatření platí do konce nouzového stavu, který zřejmě skončí v neděli.

Tagy: