Zeman a Čaputová: Útok na Heydricha zabránil vyhubení národa. Významný krok pro celý svět

Prezident Zeman se setkal se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Operace Anthropoid (527)

Atentát na Heydricha nebyl podle prezidenta Miloše Zemana jen událostí českých dějin, ale i klíčovou událostí dějin Evropy a světa. Stál za následné oběti Čechů. Zeman tak po jednání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou připomněl 80. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora. Čaputová dodala, že úspěšný útok na Heydricha patřil mezi nejvýznamnější diverzní akce druhé světové války a díky Gabčíkovi nese i silnou slovenskou stopu.

Zeman v projevu připomněl požadavek odbojové skupiny Jindra, která varovala před množstvím obětí mezi Čechy v případě atentátu na Heydricha a za cíl doporučila kolaboranta Emanuela Moravce. Podle Zemana ale útok na Heydricha za následné oběti stál. Českému národu v Heydrichových plánech hrozilo vyhubení nebo odsun, řekl. Pokud by výsadkáři zaútočili na Moravce, znamenalo by to pouze nahrazení jednoho kolaboranta druhým, protože Moravec nahraditelný byl. Na rozdíl od Heydricha.

Toho Zeman označil za fakticky druhého muže nacistického Německa, a tedy za nástupce nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Zdůraznil, že atentát na Heydricha nebyl jen událostí českých národních dějin, ale klíčovou událostí dějin evropských a světových. Protože kdyby nebyl „zloduch nacismu a potenciální Hitlerův nástupce“ odstraněn, mohlo to znamenat prodloužení druhé světové války a daleko větší oběti, řekl.

Slovenská stopa díky Gabčíkovi

Výročí útoku na Heydricha v Národním muzeu připomněla i Čaputová. „Pro oba naše dnešní státy provázané společnou minulostí lidských vazeb byla operace Anthropoid obzvlášť důležitá. Úspěšný útok na jednoho z architektů holokaustu patřil mezi nejvýznamnější diverzní akce druhé světové války. Jsem ráda, že díky Jozefu Gabčíkovi nese tento útok i silnou slovenskou stopu,“ řekla Čaputová. Je podle ní i symbolem provázanosti s první Československou republikou.

Zlo nemá národnost, zdůraznila. „Zvítězí jenom tehdy, když mu to pasivní, zbabělá a vypočítavá většina dovolí,“ konstatovala. Události před 80 lety dala Čaputová ve svém projevu do souvislosti s nynější válkou na Ukrajině. Ruská agrese vůči Ukrajině a tyto historické události podle ní připomínají, že ochranu demokracie nelze nikdy podcenit.

Slavnostní shromáždění v Národním muzeu zahájilo výstavu věnovanou operaci Anthropoid. Při ní na konci roku 1941 do Československa okupovaného nacistickým Německem vyskočili výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš, aby zaútočili na nacistického pohlavára Heydricha.

Atentát se jim podařilo uskutečnit o pět měsíců později 27. května 1942. O další tři týdny později zemřeli po několikahodinovém boji s německými jednotkami v kryptě pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici.

Tagy: