Novinář, investor i majitelka penzionu. Podívejte se, kdo nám bude vládnout

Vláda Andreje Babiše (ANO) v pátek definitivně skončí a vystřídá ji kabinet Petra Fialy (ODS). Nová vláda bude mít 18 členů. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila sérii článků, ve kterých představuje budoucí ministry.

Nový kabinet Petra Fialy má být jmenovaný v pátek 17. prosince v 11 hodin dopoledne na zámku v Lánech. O důvěru Sněmovny bude nová vláda žádat zřejmě 12. ledna příštího roku. CNN Prima NEWS vám přináší medailonky deseti členů vlády, o ostatních ministrech jsme psali zde.

Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš

Šéf Pirátů, expert na IT, příležitostný DJ a hráč na akordeon. Ivan Bartoš bude šéfovat ministerstvu pro místní rozvoj, které pozměnilo svůj název – nově se přidalo slovo digitalizace. Bartoš má za sebou doktorské studium v oboru informační vědy. Před vstupem do politiky pracoval pro české i zahraniční firmy jako IT specialista.

Pirátům předsedal v letech 2009 až 2014 a znovu od roku 2016. Před sněmovními volbami v roce 2020 byl hlasitým zastáncem koalice s hnutím STAN. Volby nakonec skončily pro Piráty debaklem, ztratili většinu mandátů a nyní mají jen čtyři poslance. Bartoš čelil rozsáhlé dezinformační kampani, jeho protivníci využívali například jeho staré výroky o tom, že by mu nevadila muslimská Evropa.

Bartoš je známý pro svůj účes, už několik let nosí dredy. Ve svém volném čase dělá dýdžeje, mixuje psychedelický trance a hraje na akordeon. Obojí dělal i v rámci předvolební kampaně.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Bývalý novinář a mluvčí, ze kterého se stal politik. To je poslanec, starosta Líbeznic a středočeský zastupitel Martin Kupka, který usedne na ministerstvo dopravy. Kupka vystudoval žurnalistiku, v minulosti pracoval v Českém rozhlase jako moderátor a redaktor. Později se stal mluvčím pražského magistrátu, Středočeského kraje, ministerstva dopravy, vedoucím mediální sekce ODS a v roce 2010 byl několik měsíců dokonce i mluvčím vlády.

Do politiky se dostal nejprve na komunální úrovni. V roce 2008 vstoupil do ODS, o dva roky později se stal starostou Líbeznic. V roce 2016 se stal zastupitelem Středočeského kraje a náměstkem hejtmanky, o rok později se dostal do Sněmovny. Kupka je od roku 2014 místopředsedou ODS.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Bývalý poslanec, někdejší analytik a manažer v IT Jan Lipavský nakonec v nové vládě usedne na ministerstvo zahraničí. Proti jeho jmenování se nejprve stavěl prezident Miloš Zeman, vyčítal Lipavskému například nízkou erudici. Zemanovi však vadí spíše kritický postoj k diplomatickým vztahům Česka s Čínou a Ruskem. Premiér Petr Fiala se nakonec se Zemanem dohodl, že Lipavského bude akceptovat.

Lipavský vystudoval bakalářský obor mezinárodní teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Během studia absolvoval dvousemestrální pobyt na britské Univerzitě v Kentu v rámci studijního programu Erasmus. Před vstupem do politiky pracoval jako analytik i manažer v oblasti informačních technologií v soukromém sektoru. V minulém volebním období byl Lipavský místopředsedou výboru pro obranu a zahraničního výboru.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Finančník, investor a manažer Jozef Síkela bude řídit ministerstvo průmyslu a obchodu. Ve světě financí se pohybuje už 30 let. Z toho 18 let zastával vysoké manažerské funkce v bankovních domech, které vlastní rakouská skupina Erste Group. V roce 2010 se stal výkonným ředitelem Slovenské spořitelny, o pět let později se stal členem vedení samotné Erste. S rakouskou bankovní skupinou se rozloučil v červnu 2019 a od kolotoče financí si dal pauzu. Ve světě peněz patří spíše ke konzervativcům, který se rezervovaně staví ke kryptoměnám a raději dává přednost zlatu.

Síkela absolvoval Vysokou školu ekonomickou, kde v roce 1989 spoluorganizoval studentské stávky. Svou kariéru v bankovnictví začal v roce 1991, když nastoupil do společnosti Bank Austria Creditanstalt. Tam pomohl vybudovat korporátní bankovnictví. Na ministerstvo měl původně usednout místopředseda STAN Věslav Michalik. Ten se však nominace vzdal kvůli spekulacím o svém podnikání.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS)

Středoškolský pedagog, primátor Plzně a dlouholetý člen ODS Martin Baxa usedne na resort kultury. Baxa učil na plzeňském gymnáziu zeměpis a dějepis, do ODS vstoupil v roce 1999. O pět let později se stal zastupitelem Plzeňského kraje. V současné době je primátorem Plzně. Baxa už avizoval, že po jmenování ministrem nebude chtít post v čele západočeského města zastávat.

Baxa je známý tím, že rád nosí motýlky místo kravaty. Na ministerstvu se chce zaměřit na podporu živé kultury a historických témat spojených s totalitou.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Bankovní manažer, milovník včelaření a člen dozorčí rady, která rozděluje finance v zemědělství. Lidovec Zdeněk Nekula, který je starostou Těšetic na Znojemsku, bude novým ministrem zemědělství. U lidovců je od roku 2007. V letech 2012 až 2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje. V roce 2013 kandidoval do Sněmovny, ale neuspěl.

V letech 2015 až 2018 byl předsedou představenstva akciové společnosti Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), která rozděluje finance v rámci podpůrných programů v oblasti zemědělství.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL)

Senátorka a bývalá úřednice, která dříve šéfovala Ratíškovicím na Hodonínsku, vystřídá v čele resortu životního prostředí nejdéle sloužícího ministra Richarda Brabce (ANO). Hubáčková je nestranička za KDU-ČSL. Životnímu prostředí se věnuje dlouhodobě. V 90. letech vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníne, od roku 2000 stála v čele odboru životního prostředí Jihomoravského kraje.

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09)

Poslankyně, bývalá členka KDU-ČSL a někdejší starostka Černošic Helena Langšádlová povede nové ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace. Ještě před revolucí pracovala Langšádlová jako stavební technik, v 90. letech provozovala penzion.

Do politiky se zapojila v roce 1998, kdy se stala starostkou Černošic u Prahy. V roce 2009 odešla z KDU-ČSL a vstoupila do TOP 09 po boku Miroslava Kalouska. O rok později se stala poslankyní. Langšádlová řekla, že pro ni bude hlavním úkolem vybojovat pro vědu a výzkum dostatek peněz.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN)

Senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity, který se v minulosti dostal do křížku s prezidentem Milošem Zemanem. Mikuláš Bek zamíří na nové ministerstvo pro evropské záležitosti, kde bude mít na starost připravit především české předsednictví EU.

Bek o sobě sice tvrdí, že bude nejnudnějším ministrem. Dokázal však vzbudit pozornost sporem s prezidentem Milošem Zemanem. V září 2013 jako rektor Masarykovy univezity neumožnil Zemanovi přednášet při návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě. Bek to vysvětloval slovy, že Zeman byl čestným předsedou jedné ze stran a jednalo by se o narušení politické neutrality univerzity. Za měsíc se totiž konaly volby. Zeman následně odmítl pozvat Beka na Pražský hrad k oslavě svátku 28. října.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty)

Advokát a bývalý radní Třebíče Michal Šalomoun usedne za Piráty na nové ministerstvo pro legislativu. Šalomoun vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně, po magisterském pokračoval i v doktorském studiu. Od roku 2008 působí jako advokát. Zaměřuje se na autorské právo, ochranu osobnosti, ochranu osobních údajů a směnky. S nabídkou spolupráce Šalomouna před lety oslovil šéf Pirátů Ivan Bartoš ohledně války s kolektivními správci.

Šalomoun v letech 2010 až 2014 působil jako zastupitel a radní Třebíče, zvolen byl jako nestraník na kandidátce strany Věci veřejné. Na nový resort měl původně nastoupit Jakub Michálek. Předseda pirátského poslaneckého klubu se však účasti ve vládě vzdal kvůli kumulaci funkcí.

Tagy: