Zemřel „věčný poslanec“ Schäuble. Zasadil se o sjednocení Německa, po atentátu ochrnul

Zemřel dlouholetý německý politik Wolfgang Schäuble.

Zemřel Wolfgang Schäuble

Zemřel bývalý předseda Spolkového sněmu, dlouholetý ministr vnitra a financí v několika německých vládách a výrazný politik Křesťanskodemokratické unie (CDU) Wolfgang Schäuble. Bylo mu 81 let. S odkazem na jeho rodinu o tom ve středu informovala agentura DPA. Schäuble byl znám jako houževnatý a chladnokrevný politik železné vůle a jako ministr financí zastánce úsporné politiky.

„S lítostí jsem přijal zprávu o odchodu Wolfganga Schäubleho, státníka, který významnou měrou přispěl k dnešní podobě Evropy. Byl nepřehlédnutelným politikem, jedním z hlavních architektů německého sjednocení a ochránců unijní stability. Upřímnou soustrast jeho blízkým i Německu,“ kondoloval na sociální síti X český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisíce deportovaných migrantů se i přes zákaz vrátily do Německa. Je to katastrofa, píší média

Schäuble během své přes půl století dlouhé kariéry ve vysoké německé politice zastával řadu významných postů. Jako západoněmecký ministr vnitra se silně zasloužil o sjednocení Německa a v čele ministerstva financí po roce 2009 řešil i finanční krizi v Řecku, která ohrožovala celou eurozónu a politickou stabilitu EU.

Do Spolkovému sněmu byl Schäuble, původním povoláním právník, zvolen poprvé v roce 1972 ve svých 30 letech. Stal se nejdéle sloužím zákonodárcem a někdy se mu přezdívalo „věčný poslanec“, připomněla DPA. V Bundestagu se pohyboval až do své smrti.

Během svého působení ve funkci ministra na přelomu 80. a 90. let patřil Schäuble k nejpopulárnějším politikům v Německu a byl pravidelně zmiňován jako možný budoucí kancléř, ačkoli čelil občasné kritice ze strany ochránců občanských práv za svou politiku v oblasti práva a pořádku.

Při reorganizaci vlády v lednu 1991 Schäuble kabinet opustil a v listopadu téhož roku byl zvolen předsedou parlamentní frakce CDU/CSU. Tím byl až do února 2000. V roli „parlamentního“ politika si Schäuble získal všeobecné uznání, jeho projevy, často přednášené bez předlohy, mu přinesly pověst jednoho z nejlepších řečníků Spolkového sněmu.

Neúspěšný atentát

Z politiky neodešel Schäuble ani poté, co jej v roce 1990 na předvolebním shromáždění postřelil duševně nemocný útočník dvěma výstřely z pistole do spodní části hlavy a do prsou. Následkem atentátu politik ochrnul na spodní část těla a byl upoután na invalidní vozík.

Přesto pak byl v letech 2005 až 2009 ministrem vnitra v první vládě kancléřky Angely Merkelové, v letech 2009 až 2017 pak spolkovým ministrem financí. V této funkci setrval téměř osm let, byl tehdy označován za „druhého nejmocnějšího člověka v Německu“ (po Merkelové) a během krize eurozóny zaujal tvrdý postoj vůči jihoevropským zemím a odmítl výzvy Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby poskytl Řecku více času na omezení deficitu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejsmutnější Vánoce, řekl Fiala v projevu. Mluvil i o naději a konci neustálého zdražování

Tagy:
Německo atentát smrt politik politika Wolfgang Schäuble Sjednocení Německa