Zemřel Silvio Berlusconi. Bývalému italskému premiérovi bylo 86 let, bojoval s leukémií

Zemřel italský expremiér Silvio Berlusconi. Bylo mu 86 let.

Rozhovor s Cyrilem Svobodou

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi v pondělí zemřel v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Forza Italia a zakladateli společnosti Mediaset bylo 86 let. Informoval o tom list Corriere della Sera. Státní pohřeb italského expremiéra se bude konat ve středu v milánském dómu, informuje agentura ANSA.

Nestor italské politiky a známý mediální magnát navštěvoval nemocnici v poslední době poměrně pravidelně, několikrát musel být hospitalizován. Kromě boje s leukémií býval v nemocnici často poté, co se v roce 2020 nakazil covidem. Tím výčet jeho zdravotních problémů nekončí. V roce 2016 podstoupil náročnou operaci srdce, před časem dokonce bojoval s rakovinou prostaty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin je v tom nevinně, za invazi mohou ruští občané. Berlusconi šokoval výroky o válce

Navzdory zdravotním problémům Berlusconi až do své smrti vydržel v nejvyšších patrech italské politiky. Od loňského roku byl senátorem, předtím byl tři roky europoslancem. Mediální magnát s odhadovaným majetkem ve výši několika miliard dolarů vedl italskou vládu po čtyři funkční období celkem devět let a 19 let zasedal v parlamentu.

Sebevědomý selfmademan se slabostí pro ženy, fotbal a další krásy života, ztělesňoval vlastnosti, jež imponovaly jeho příznivcům. Současně byl ale kritizován svými odpůrci za populismus a životní styl a v posledních letech se musel zodpovídat z řady obvinění u soudů a byl i odsouzen. Berlusconi byl lídrem středopravé strany Vzhůru, Itálie, která je od loňského října stranou vládní koalice. On sám ve vládě křeslo neměl, od října byl senátorem.

Italským premiérem byl Berlusconi od května 1994 do ledna 1995, od června 2001 do května 2006 a od května 2008 do listopadu 2011. Řadu let byl šéfem pravicové strany Vzhůru, Itálie (1994–⁠2009, opět od roku 2013) a v letech 2009–⁠2013 stál v čele strany Lid svobody, která na čas nahradila stranu Vzhůru, Itálie. Muž s odhadovaným majetkem ve výši sedmi miliard dolarů vlastnil mediální impérium Fininvest, byl majoritním akcionářem společnosti Mediaset a v letech 1986–⁠2017 vlastnil italský fotbalový klub A. C. Milán. Bývalý europoslanec však současně figuroval v mnoha kontroverzních kauzách a za svou politickou kariéru absolvoval přes 20 soudů.

Zákaz politické činnosti

V roce 2014 byl například pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení za daňové úniky v jím vlastněné společnosti Mediaset. Berlusconi si vybral alternativní trest veřejně prospěšných prací v domově důchodců poblíž Milána, který mu vypršel v březnu 2015. Kvůli tomuto odsouzení za daňové úniky z roku 2013 nesměl Berlusconi šest let zastávat volené funkce ani kandidovat. Proto musel odejít v roce 2013 i ze Senátu. Po vypršení zákazu politické činnosti byl v roce 2019 zvolen do Evropského parlamentu.

Letos v únoru soud zprostil Berlusconiho obvinění, že podplácel svědky v případu sexuálních večírků známých jako bunga-bunga. V případu byly obviněny z křivého svědectví zhruba dvě desítky společnic, které podle obžaloby upravily své výpovědi ve prospěch bývalého premiéra. I je soud osvobodil. Proces se týkal sexuálních večírků, které Berlusconi v dobách, kdy byl premiérem, pořádal ve své luxusní vile nedaleko Milána. Podle vyšetřovatelů se akcí účastnila i jedna nezletilá marocká tanečnice, která vystupovala pod přezdívkou Ruby. Berlusconi byl nepravomocně odsouzen v roce 2013 k sedmi letům vězení za zneužití pravomoci a organizaci prostituce dětí. V roce 2015 ho však nejvyšší soud pravomocně osvobodil. Případ přispěl k pádu Berlusconiho vlády v roce 2011.

Berlusconi patří k nejkontroverznějším italským politikům za poslední desetiletí. V září 2015 kupříkladu překvapil evropské partnery tím, že zavítal na Krymský poloostrov, který anektovalo Rusko. Komentáře návštěvu hodnotily jako expremiérův symbolický výraz podpory dlouholetému příteli, ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Tagy: