Dvojí tvář italské vlády. Chce masivně podpořit Ukrajinu, dohání ji ale fašistická minulost

Giorgia Meloniová

Čerstvě jmenovaná italská premiérka Giorgia Meloniová vyjádřila výraznou podporu Ukrajině, které chce i přes námitky vládních kolegů v čele s bývalým předsedou vlády Silviem Berlusconim poslat ještě více vojenského materiálu. Její stranu – Bratři Itálie – však i nadále stíhají problémy s fašistickou minulostí. Politička naposledy schytala kritiku za jmenování jednoho ze svých spolustraníků na nižší vládní pozici, přestože do médií unikla jeho fotografie s páskou, na které má nacistický hákový kříž.

Meloniová od začátku svého vládnutí hlásá, že bude ještě více podporovat Ukrajinu proti ruské agresi. „Mír může být dosáhnut podporou Ukrajiny. Je to jediná šance k tomu, aby obě strany mohly jednat,“ pronesla před několika dny jmenovaná premiérka v italském senátu.

Na evropské půdě upozornila, že kvůli válce na Ukrajině a energetické krizi přichází těžké období. „Podlehnout Putinovu vydírání energiemi by ale problém nevyřešilo, naopak by ho umocnilo tím, že by otevřelo cestu k dalším požadavkům,“ řekla s odkazem na ruského prezidenta.

Meloniová nyní plánuje dostat na Ukrajinu již šestý balíček s vojenským materiálem, který by měl místním silám proti Rusku pomoci. Podle italského listu La Repubblica návrh připravil předchůdce premiérky Mario Draghi a má obsahovat například pojízdné raketomety MLRS nebo samohybné houfnice PzH2000.

Za tyto kroky však Meloniová čelí kritice i od nejbližších spojenců. Proti dodávce zbraní Ukrajině se staví lídr strany Liga a ministr dopravy Matteo Salvini, tedy koaliční partner, společně s expremiérem Silviem Berlusconim, který vede hnutí Vzhůru Itálie. Oba zmínění muži v minulosti vyjádřili Putinovi podporu. Samotný Berlusconi za viníka války na Ukrajině označil tamního prezidenta Volodymyra Zelenského.

Meloniovou tak čeká ještě boj uvnitř vládních řad, aby balíček s vojenskou pomocí prosadila. Tisíce Italů navíc o víkendu vyšly do ulic Říma, aby vyjádřily nespokojenost s dodávkou zbraní. „Posílání zbraní Ukrajině válku nezastavuje. Zbraně jsou palivem pro válku,“ řekl jeden z protestujících médiím.

Problémy s fašistickou minulostí stále na stole

Meloniovou a její kabinet přitom dohání i mnohokrát omílaná fašistická minulost strany Bratři Itálie, kterou premiérka vede od roku 2014. Ranou pro ni bylo i nedávné zveřejnění starší fotografie nového náměstka pro infrastrukturu Galeazza Bignamiho s hákovým křížem na ruce.

Bignami, který je členem a nominantem Bratrů Itálie, se za fotografii, která podle jeho slov pocházela z roku 2005, omluvil a prý se za ni stydí. Nacistickou pásku měl mít během „soukromé oslavy“. Bignami se zároveň dušoval, že je proti porušování demokracie a jakékoliv formě totalitarismu. Samotný nacismus pak označil za „absolutní zlo“.

Veřejná omluva a vysvětlení Meloniové očividně stačilo, protože Bignamiho z nové funkce neodvolala. Stejné slitování však neměla s Calogerem Pisanem, který před několika lety prohlásil, že nacistický vůdce Německa Adolf Hitler byl „velký vůdce“. Meloniová Pisana ještě před volbami zbavila veškerých funkcí ve straně a znemožnila mu kandidovat.

Meloniová vychvalovala Mussoliniho, státníkům to nevadí

Fašistická minulost se prolíná i u Meloniové. Coby patnáctiletá dívka totiž v roce 1992 vstoupila do Fronty mladých, mládežnické organizace fašistického Národního sociálního hnutí. To založili příznivci italského diktátora Benita Mussoliniho. Politička ho před lety oceňovala – v uniklém videu z mládí říkala, že to byl „dobrý politik, protože vše, co udělal, udělal pro Itálii“.

Dnes se Meloniová snaží sebe a svoji partaj od fašismu a krajní pravice očistit. „Italská pravice předala fašismus před desítkami let dějinám a jednoznačně odsoudila potlačení demokracie a ostudné protižidovské zákony,“ řekla Meloniová během letní volební kampaně.

Mnozí světoví politici to očividně považují za dostatečné. Meloniová se totiž na aktuálně probíhajícím summitu OSN o změnách klimatu COP27 v egyptském Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově setkala například s britským ministerským předsedou Rishim Sunakem, německým kancléřem Olafem Scholzem i třeba českým premiérem Petrem Fialou. Ukazuje se tak, že svět je s Meloniovou a její vládou bez problémů ochoten jednat.

Zákaz taneční party, pochod fašistů nevadí

Kabinet Meloniové je aktuálně pranýřován za svůj návrh zákona, kterým jde proti nepovoleným tanečním party pro 50 a více účastníků. Lidé na takové akci, která se koná bez povolení na cizím pozemku, by nově měli čelit hrozbě až šestiletého pobytu za mřížemi.

Nynější opozici se to nelíbí. „Taneční party s tím nesouvisí. Zpochybněna je svoboda občanů,“ uvedl předseda středolevicové Demokratické strany Enrico Letta.

Italská opozice se zároveň podivuje, že na nepovolené taneční party si Meloniová čas najde, ale nijak nereagovala na pochod zhruba dvou tisícovek příznivců Benita Mussoliniho, který se uskutečnil předminulý víkend. Ti tradičně vyrazili ke kryptě, kde se ostatky diktátora nachází.

Tagy:
Vladimir Putin Itálie zbraň Benito Mussolini Ukrajina vláda Silvio Berlusconi Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Giorgia Meloniová