Zesnulý motorkář na Jablonecku pokoušel osud opakovaně. „Silnicí smrti“ se proháněl často

Smrtelnou nehodu motorkáře vyšetřují policisté na Jablonecku.

Další pomníček u Železného Brodu

Motorkář, který v úterý v podvečer nepřežil nehodu u Železného Brodu na Jablonecku, patřil několik let do party motocyklistů, kteří místním lidem dělají hlučnými výfuky svých upravených strojů ze života peklo. Zhruba pětikilometrový úsek s mnoha zatáčkami projíždějí sem a tam na plný plyn. Dvaatřicetiletý muž na nepřehlédnutelné zelené motorce sem jezdil velmi často, bydlel jen pár kilometrů odsud.

„Bohužel to byl člověk, který tam jezdil pravidelně, je to tam samá motorka, jeden z těch, který jezdí nahoru a dolů, otáčejí se na křižovatce v Loužnici a na benzínce v Železném Brodě. Je to obrovská tragédie, to si nepřeje nikdo, ale pokud pilujete jeden úsek tam a zpátky, tak je jen otázka času, kdy se něco podobného stane,“ říká starosta Loužnice Marcel Tiler. Na chování motorkářů, kteří obtěžují místní lidi nesnesitelným hlukem a děsí je agresivní jízdou, upozorňuje už řadu let.

Policisté příčinu nehody stále vyšetřují, zatím to vypadá, že motorkář havaroval bez cizího zavinění. „Motocyklista pravděpodobně v mírné zatáčce nezvládl řízení, dostal smyk, který se mu nepodařilo vyrovnat, a havaroval,“ uvedla mluvčí PČR Libereckého kraje Dagmar Sochorová.

Podle dopravního experta Romana Budského jsou tzv. „brodské zatáčky“ pro milovníky adrenalinu v jedné stopě velmi lákavé. „Jezdí tam motorkáři nejen z Česka, ale i blízkého Polska a Německa. Jsou tam krásné zatáčky, vlásenky, velmi dobrý povrch silnice, ideální podmínky na vyblbnutí za řídítky motorky. Jenže je to velmi ošemetné. Je to otevřená silnice v běžném provozu, kde nikdy nevíte, co na vás čeká. To není uzavřený okruh, kde komisaři pečují o každý centimetr čtvereční asfaltu. Tady stačí trocha oleje, trocha písku nebo kamínků a pokud to v té velké rychlosti naklopíte do zatáčky, motorka se smekne a nemáte šanci to vyrovnat,“ vysvětluje expert.

Právě nějaká nečistota na silnici mohla podle něj překvapit i motorkáře, který včera havárii nepřežil. O tom, že něco jeho motorku rozhodilo a on se pak marně pokoušel ji zkrotit, svědčí i klikaté stopy na silnici, které sprejem zvýraznili policisté při vyšetřování.

Místní teď doufají, že zbylé milovníky rychlé jízdy zbytečná smrt jejich kamaráda od dalšího pokoušení osudu odradí.

Tagy: