Matce šestiletého syna museli amputovat nohy i ruce. Otrávila se rybou prodávanou též v Česku

S nečekanou tragédií se musí vypořádat rodina z amerického státu Kalifornie. Ženě musely být po měsíční hospitalizaci amputovány všechny čtyři končetiny. Do nemocnice byla převezena poté, co snědla rybu, již koupila volně na trhu. Mořský živočich byl kontaminován smrtící bakterií. O případu informuje web New York Post.

Přátelé 40leté Laury Barajasové z Kalifornie uvedli, že jí musely být amputovány všechny čtyři končetiny poté, co strávila v nemocničním zařízení zhruba měsíc. Tam byla převezena poté, co se u ní projevily zdravotní komplikace po pozření tilápie nilské, u nás známé také jako tlamoun či okounovec. Ryba byla kontaminovaná životu nebezpečnou bakterií, píše web New York Post.

ČTĚTE TAKÉ: Ulice plní bezvládné zombie. Drogová krize v USA se vymyká kontrole, ukazuje děsivé video

Operaci, která ženě zachránila život, podstoupila ve čtvrtek 14. září. „Bylo to pro nás všechny nesmírně těžké. Je to hrozné, mohlo se to stát komukoliv z nás,“ svěřila se pro web KRON její kamarádka Anna Messinaová. Uvedla také, že Barajasová, která má šestiletého syna, rybu koupila na místním trhu v San José a připravila si ji doma.

„Málem jsme o ni přišli. Byla dokonce připojena k plicní ventilaci,“ sdělila přítelkyně. „Museli ji uvést do umělého spánku, jelikož jí zčernaly prsty a chodidla. Zčernal jí dokonce i spodní ret. Projevila se u ní sepse a selhávaly jí i ledviny,“ popsala žena nepříjemné momenty.

V těle Barajasové byla podle jejích přátel zjištěna přítomnost život ohrožující bakterie Vibrio vulnificus, která se může vyskytnout v syrovém mase mořských ryb či ve vodě.

„Způsobů, jak se touto bakterií nakazit, je několik. Buď můžete sníst něco, co ji už obsahuje, nebo se ocitnete v infikované vodě, zatímco máte na těle čerstvou ránou či tetování,“ vysvětlila pro web odbornice na infekční choroby z Kalifornské univerzity v San Franciscu doktorka Natasha Spottiswoodeová. Dodala rovněž, že infekce je rovněž nebezpečná pro lidi se sníženou imunitou.

Podle vládní agentury Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je každoročně hlášeno 150 až 200 případů nákazy. Jeden z pěti nakažených v souvislosti se zdravotními komplikacemi zemře.

Přátelé připravili pro Bajarasovou po složité operaci kampaň, kam lidé mohou posílat peníze, které budou využity k uhrazení nákladů spojených s léčbou a následné bezbariérové úpravě jejího domova. Od nedělního rána se již podařilo vybrat přes 39 tisíc dolarů (přibližně 893 tisíc korun). „Nemohla tušit, že něco tak obyčejného jako snědení ryby navždy změní její život,“ pronesla Messinaová.

Maso tilápií se dá běžně sehnat i na českém trhu. Lze je najít i v nabídce rybího trhu předních českých řetězců. V souvislosti s chovem těchto ryb existují také v Evropě nejrůznější pochybnosti, především ohledně jejich krmení. Riziko ovšem nikdy nebylo oficiálně potvrzeno. V porovnání s cenou jiných ryb se jedná spíše o levnější typ rybího masa.

Agresivní krab tyranizuje italské pobřeží. Rybáři jsou zoufalí, do boje vyrazila i vláda. Více se dozvíte v reportáži:

Tagy: