Ženy jako snajperky a operátorky dronu. Moskva žene do války příslušnice něžného pohlaví

Na ruské straně budou ve válce na Ukrajině možná častěji k vidění i ženy. Moskva stále usilovněji tlačí na to, aby se do války zapojily. Zhostit se mají rolí odstřelovaček nebo operátorek dronů. Ženské snajperky působily i v armádě Sovětského svazu, napsal nezávislý list The Moscow Times.

Rusko se snaží působit jako země tradičních hodnot a tradičních genderových rolí, kde je žena oporou muži, který případně musí do války. Jenže ruská žena možná nyní bude muset vyrazit na frontu s ním. Nezávislý list The Moscow Times informoval, že ministerstvo obrany hledá způsoby, jak do války ženy více zapojit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Utajované schůzky Ruska a Ukrajiny. Na hranicích obě strany spolupracují, pomáhá i Vatikán

Už v březnu letošního roku se objevily informace, že Rusko verbuje do války některé ženy z věznic. Potenciálně se mohly zapojit i do přímého boje. Minimálně od července ruské ministerstvo obrany začalo lákat ženy do armády na pozice mediček nebo kuchařek.

Nejnovější říjnová kampaň, kterou má na starost prapor Borz, žoldnéřská skupina spadající pod ruské ministerstvo obrany, už zve ženy přímo na frontu. Příslušnice něžného pohlaví by se podle kampaně měly zapojit do války se zbraní v ruce. Informoval o tom web Kyiv Independent.

Žena snajperkou

Borz láká ženy především na dvě pozice, mohou se prý chopit odstřelovací pušky nebo navádět drony na cíl.

„Umožnit ženám stát se odstřelovačkami bylo zdůvodňováno tím, že to vyžaduje ženské vlastnosti, jako jsou trpělivost a smysl pro detail. Je to také role, která umožňuje zabíjení nepřítele na dálku, nikoli v boji zblízka,“ napsal list The Moscow Times.

Ženy s odstřelovacími puškami bojovaly za Sovětský svaz i během druhé světové války. V armádě jich byly asi dva tisíce a údajně patřily k těm nejúspěšnějším střelcům.

Také navádění dronů je podle kampaně žoldáků práce, která bude ženám sedět. „Práce operátora dronu je v mnohém podobná práci odstřelovače. Vyžaduje přesnost, trpělivost při čekání na vhodný okamžik k úderu a samozřejmě vyžaduje odstup mezi vojákem a nepřítelem,“ komentuje ruský nezávislý list, který od začátku války na Ukrajině sídlí v Nizozemsku.

Současné cílení ruské armády na ženy podle listu ukazuje na těžkosti, které provázejí udržování dostatečného počtu lidí na frontě. Ruský prezident Vladimir Putin podle všeho nechce ohlásit další oficiální mobilizaci, aby se vyhnul společenskému odporu, který nastal loni v září.

Ruská armáda proto musí hledat jinde. Začala ve věznicích a zřejmě chce verbovat ženy i mimo ně.

„Pokud by Moskva přešla k rozsáhlejší mobilizaci žen do armády, muselo by to být doprovázeno jasným zdůvodněním. Za druhé světové války to byl příběh o národní nouzi a existenčním ohrožení. Nasazení velkého počtu ruských žen do bojů o 80 let později by vyvolalo vážné otázky o stavu Putinovy ‚speciální vojenské operace‘ a jeho závazku k tradičním společenským hodnotám,“ uzavřel list The Moscow Times.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se na záběry úderu ukrajinské armády

Tagy: