Zima je pro zisk klíčová, uzavření by byla podpásovka, bojí se horští hoteliéři

Pro horské hoteliéry by opětovné uzavření bylo likvidační.

Majitelé horských hotelů kritizují návrh ministra zdravotnictví Blatného

Hoteliéři po celém Česku se obávají opětovného uzavření horských hotelů a penzionů. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn pokládají záměr ministerstva zdravotnictví za likvidační pro své podnikání. Stejné obavy mají také provozovatelé v Jizerských horách či Beskydech. Horská města a obce jsou na cestovním ruchu totiž závislé a zima patří mezi stěžejní části roku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek oznámil, že kvůli horšící se epidemické situaci navrhne v pondělí vládě přesun země do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Provoz lyžařských středisek sice bude podle návrhu ministerstva i ve čtvrtém stupni možný, nikdo se ale na horách neubytuje, podobně jako například v Rakousku.

„Ve Špindlerově Mlýně z toho mezi hoteliéry vládne beznaděj, vztek a frustrace. Musíme se začít bránit,“ řekl v pátek majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Podobný názor sdílí také starosta Bedřichova Petr Holub. „Pro obec to zas takový problém nebude, protože hodně žijeme z jednodenních návštěvníků, provozu parkovišť, ale z pohledu ubytovatelů by šlo o naprostou katastrofu. Spousta z nich už nemá rezervy,“ řekl Holub, který je také majitelem jednoho penzionu v obci. Podle něj zájem o ubytování v zimě v Bedřichově i přes nejistotu dalšího vývoje nezmizel. „Většina ubytovatelů měla plno, speciálně na Silvestra,“ uvedl starosta.

I Na Božím Daru uprostřed Krušných hor se připravují na lyžařskou sezónu, provoz jim komplikuje návrh ministra Blatného. „Je to jeden velký průser. Mám tady asi 1 500 lůžek a ty jsou de facto prázdné,“ sdělil televizi CNN Prima NEWS starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Slova ministra zdravotnictví nepříjemně zaskočila i provozovatele ski areálu Troják uprostřed Hostýnských vrchů Jakuba Juračku. Místní sjezdovka už se připravuje na první lyžaře. Zákaz ubytování v okolních hotelech ale jejich počet zřejmě výrazně omezí.

„Bude to mít obrovsky negativní dopad. Stoprocentně přijede míň lyžařů, a jednodenní lyžování bude o nějakém rychlém utrácení peněz za jednodenní skipas. Lidé nestihnou utratit v ostatních službách a samozřejmě co ti ubytovatelé,“ řekl CNN Prima NEWS Juračka.

Také hotely Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku jsou na konec roku prakticky vyprodané. „Pokud budeme muset opravdu zavřít a přijdeme o příjmy ze zimní sezony, už se opravdu můžeme ocitnout v likvidační situaci,“ zdůraznil v pátek generální ředitel resortu Tomáš Blabla. Zimní období, zvláště vánočních svátků a Silvestra, je pro areál podle něj ekonomicky zcela zásadní.

„Období kolem Silvestra tvoří někde ze zimy až 40 procent tržeb. Každý na ně spoléhá a počítá s nimi. Uzavření je od státu podpásovka,“ myslí si také Martin Jandura.

Vadí jim nejistota

Hoteliérům jde podle Jandury o přežití a případné opětovné uzavření provozoven považují za cílenou likvidaci. „Mlčeli jsme, když nám zavřeli Velikonoce, když nám zavřeli jaro, když nám zavřeli podzim. To, co ale nyní vláda předvádí, je naprosto za hranou,“ rozčílil se Jandura s tím, že vláda by v této situaci měla přijít s kompenzacemi po vzoru Rakouska a Německa.

Petru Holubovi zase vadí nejistota, kterou svým rozhodováním vláda vytváří. Obdobný názor má i František Jelínek, který v Jizerských horách provozuje tři hotelová zařízení a má kolem 30 zaměstnanců. „Je to chaos,“ řekl.

Případné uzavření hotelů považuje za špatné řešení. „Je to v přírodě a dodržujeme veškerá opatření. I hosté k vám přijedou, jen když si myslí, že je u vás bezpečno. Opatření jsme zavedli už v létě,“ uvedl Jelínek. Objednávky už většina lidí zrušila, pokud by ale hotely mohly mít otevřeno, je Jelínek přesvědčen, že by svůj názor změnili. „Taky čekají, jak to bude.“

Z jeho tří hotelů nyní funguje jen jeden. „Mělo být plno, ale máme obsazených asi jen pět pokojů. A pokud se zavře, není už co řešit. Jsme jako armáda bez zbraní, je to prostě konečná,“ řekl Jelínek. Podle něj už není z čeho brát. „Jsem člověk ze staré školy, tuhle práci dělám kolem 40 let a řídil jsem se tím, že v dobách úrodných je třeba myslet na doby neúrodné. To znamená, že jsem měl slušné rezervy,“ dodal.

Hotely být mohou v současnosti pro turisty otevřené od 3. prosince a podle Martina Jandury toho většina špindlerovských ubytovatelů využila. „Poptávka se postupně začala oživovat, lidé jezdili na víkendové pobyty. Hoteliéři si zároveň chtěli před zimou vyzkoušet provoz,“ vysvětlil Jandura s tím, že byli připraveni přijmout i případná další zpřísnění epidemických opatření ve svých zařízeních. Například by podle něj byli schopni i zajistit testování klientů na COVID-19.

Kompenzace nestačí

Rozčarovaný je také provozovatel Šámalovy chaty na Nové Louce v Bedřichově Petr Polák: „Podnikat nemůžeme, kompenzace nemáme. Nedostali jsme ještě ani korunu, zajímalo by mě, jak to máme dělat.“ Přitom sám stát jiným chyby, byť neúmyslné, neodpouští. „Zaplatili jsme snížené odvody v srpnu o jeden den později. Bylo nám to dopočítané do plné výše plus penále,“ popsal.

Vláda se podle něj ohání tím, jak fungují sousední země, ale nechová se stejně. „V Německu se kompenzace rovná 75 procentům tržeb z loňského roku, v Rakousku 80 procentům. Když toto budeme mít, zavřeme, jsme v klidu, nic se neděje. Za mě nikdo nezaplatí ani elektriku, ani odvody, ani zaměstnance,“ dodal.

S tím souhlasí generální ředitel resortu Valachy Tomáš Blabla. „Doufali jsme, že nám zima pomůže snížit ztráty, které jsme utrpěli při uzavření hotelů během jara a podzimu. Plní se také kapacity na jarní prázdniny. Hosté zatím rezervace neruší a vyčkávají, dokud to nebude definitivní,“ uvedl Blabla. Náhrady od státu podle něj ani zdaleka nepokrývají ztráty, které uzavření hotelů přináší.

„Náš Ski areál Razula využívají z 80 procent hosté našich hotelů a okolních penzionů a rekreačních chalup. Pokud bychom měli být odkázáni jen na jednodenní návštěvníky, nebude provoz střediska rentabilní,“ dodal Blabla. Jeho resort zaměstnává asi 170 lidí a k tomu sezonní brigádníky.

Tagy:
zima hotel Rakousko Krkonoše hotely Jizerské hory hoteliéři uzavření penzion Česko koronavirus COVID-19 koronavirová opatření horská střediska Špindlerův Mlýn Petr Holub Ministerstvo zdravotnictví České republiky František Jelínek