Důchodová reforma se blíží. Maláčová předloží návrh v průběhu prosince

Jana Maláčová

Tisková konference Jany Maláčové

Důchodová komise v pátek projednala analýzu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) k české důchodové reformě. Debatovala přitom o návrhu reformních změn. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že připravovaný zákon s úpravou penzijního systému představí v prosinci.

„My v příštích týdnech, v průběhu prosince, tak jak jsme přislíbili jako ministertvo práce a sociálních věcí a komise pro spravedlivé důchody, vyšleme do meziresortního připomínkového řízení paragrafované znění důchodové reformy. Přiznávám, že máme zpoždění, které je objektivně způsobeno první a druhou vlnou koronapandemie,“ řekla na tiskové konferenci Maláčová.

Ministryně dále řekla, že analýza OECD potvrzuje směr, kterým se připravovaný návrh ubírá, s čímž souhlasila i předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová. Ministryně však návrh ve vládní koalici zatím nemá předjednaný. Debatu o návrhu s vládními i opozičními politiky očekává po zveřejnění zákona.

Podle předsedkyně komise pro spravedlivé důchody chystaná norma vychází z jedné ze tří dříve představených variant, a to z varianty technické. Ta počítá s rozdělením nynějšího veřejného systému na dva pilíře. Z nultého by se vyplácel základní solidární důchod, z prvního pak zásluhová část. Ta by se podle plánu měla dál hradit z odvodů, základní penze by se mohla platit z daní. Podle dřívějších vyjádření a podkladů by to mohla být částka kolem 10 500 korun, v technické variantě odpovídal základní důchod 30 procentům průměrné mzdy.

Nerudová: Reformu nejde dělat přepnutím knoflíku

Nerudová dále řekla, že by se systém penzí měl měnit postupně. „Reformu nejde dělat přepnutím knoflíku. Bude transformační období. Všechny kroky nejde dělat naráz, náběh bude postupný,“ řekla šéfka komise.

O analýzu k reformě požádaly OECD resorty práce a financí. Podle doporučení by se měl český systém zjednodušit a část penze by se mohla hradit z daní. OECD radí zkrátit povinnou dobu pojištění pro získání důchodu, ale také dál zvyšovat důchodový věk podle prodlužování života. Odsouvání věkové hranice Maláčová odmítá.

Podle Nerudové by po přijetí technické varianty bylo zhruba pět let na to, aby se provedly daňové změny a část penze se začala financovat z daní. „Návrh ponechává časový prostor, a to i pokud vezmu v úvahu covid. ČR má jedinečnou příležitost zahrnout transformační náklady do plánu obnovy, který je určen na to, aby pomohl financovat velké reformy,“ dodala šéfka komise. Maláčová podotkla, že by podle návrhu chtěla ČR z evropských zdrojů na úpravu penzijního systému získat 18 miliard korun.

Současná důchodová soustava je neudržitelná

Komise se s předběžnými závěry analýzy OECD seznámila už na svém posledním jednání na začátku července, nyní má výslednou zprávu. OECD Česku doporučuje pokračovat ve zvyšování důchodového věku podle prodlužování života. Stát by měl zvážit placení části penze z daní. Více by měli začít do důchodového systému přispívat živnostníci, jejich odvody by se měly sladit s odvody zaměstnanců. Zkrátit by se měla i povinná doba pojištění pro získání penze. Posílit by se mělo spoření na stáří.

Podle OECD je průměrný příjem seniorů ve srovnání s průměrným příjmem v zemi i přes vysoké odvody v Česku nízký. V důchodovém systému je vysoká míra přerozdělování a penze jsou velmi nivelizované. OECD proto také doporučuje zvednout důchod lidem s nadprůměrným výdělkem.

Návrh počítá s rozdělením důchodového systému na dva pilíře. Z nultého by se vyplácela solidární část penze z daní, z prvního pak zásluhový díl z odvodů. Komise jednala i o zkrácení povinné doby pojištění pro získání penze či zvýšení odvodů živnostníků. Odsouvání důchodového věku Maláčová odmítá.

Podle expertů i některých politiků je důchodová soustava v nynější podobě kvůli stárnutí populace neudržitelná a propadne se do deficitů. Ty by mohly dosahovat několika procent hrubého domácího produktu, tedy stovek miliard korun. Už nyní do penzí putuje asi 30 procent státních výdajů.

Tagy: