Život v českých věznicích: Hledání drog je jako hon kočky s myší. Finty trestanců nemají meze

Věznice

Ve Službě: Za mřížemi S1 (2)

Nový seriál CNN Prima NEWS s názvem Ve Službě: Za mřížemi tentokrát nabídne pohled do věznic v Kynšperku nad Ohří, Kuřimi a Stráži pod Ralskem. Druhý díl pořadu mimo jiné odhalí, jak vynalézaví umí vězni být při kontrolách na drogy. Podle jednoho z vychovatelů se navíc bezpečnostní situace ve věznicích zhoršuje. Odsouzení podle něj často nemají ani základní návyky slušného chování a hygieny.

Ve věznici v Kynšperku nad Ohří je 766 vězňů a 240 zaměstnanců. Jde o věznici s ostrahou, která se dělí na dvě oddělení – se středním a vysokým stupněm zabezpečení. Jako vychovatel zde pracuje i Martin Rajser. „Náplň vychovatele je zajistit chod oddílu, kázeň, pořádek, poštu, žádosti odsouzených, telefony, balíky atd. Obnáší to být v každodenním styku s odsouzenými. Jako vychovatel mám na starost 32 odsouzených,“ popsal Rajser. Dodal, že spoustu vězňů zná detailně. „Z návštěv znám jejich rodiny, kontroluji jim poštu, takže vím, co a s kým si píšou. Odposloucháváme také jejich telefonáty,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po dávce pervitinu vzal lovecký nůž a ubodal přítelkyni. Javorčák mířil hlavně na obličej

Než vězňům vydá balíky, musí je zkontrolovat pes. Do každého se tak udělají díry, aby zvíře lépe cítilo případné drogy. Balíky se dělí na několik druhů. V civilním balíku mohou odsouzenému přijít pouze oděvy. Ten může dorazit neomezeně, když si o to vězeň požádá. Další je balík programu zacházení, v němž mohou přijít například věci na praní. „Je to také neomezené, rodina mu to může poslat, když si o to požádá,“ popsal Rajser. Dalším balíkem je nárokový. „Ten může přijít jednou za půl roku do váhy pěti kilogramů. Je určený pouze na potraviny, nejčastější je tabák, káva, sušenky a sem tam nějaký salám,“ vysvětlil vychovatel. Dodal, že kontrola takového balíku trvá i 20 minut, jelikož některé komodity musí jít i pod rentgen. „Kávou a tabákem se to zdržuje nejvíc, protože se musí přesypávat. Důkladně se kontrolují například cigaretové papírky. Může v nich totiž být například SIM karta,“ sdělil Rajser.

Jako vychovatel musí mít na oddělení respekt. V poslední době se situace podle něj zhoršuje. „V minulosti jsem pracoval v armádě u vojenské policie. Byl jsem spjatý s podobnou službou, proto mě napadlo jít pracovat do věznice. Bezpečnostní situace se za tu dobu určitě zhoršila, v posledních letech chodí horší vězni, než chodili v minulosti. Už nejsou vychovaní, přijdou sem a nemají základní návyky slušného chování a hygieny,“ řekl Rajser.

Důsledná kontrola ve Stráži pod Ralskem

Ve věznici s ostrahou ve Stráži pod Ralskem je 720 vězňů a 298 zaměstnanců. Jako strážný zde již čtyři roky pracuje Lukáš Dokoupil. Jeho směna začíná na takzvaném rozdělení, kde zjistí, co bude ten den dělat. „Ve Stráži pod Ralskem se musí dodržovat veškerá pravidla. Musí se provádět kontrola na alkohol. Kontroluje se připravenost příslušníků, ustrojenost a kázeň. Musíme mít čistou uniformu. Přezkušuje se také znalost příslušníků, která musí být stoprocentní. Netolerují se žádné výjimky, pokud uděláme chybu, musíme se vše doučit. Podle kvalifikačního systému se pak píše hodnocení a rozdělují se odměny,“ popsal Dokoupil.

Jednou z jeho prací je kontrola zásobování. Kontraband se totiž do věznic dostává různými způsoby. Každá dodávka se tak musí zkontrolovat. Kontrola ale musí být provedena i při odjezdu, aby se odhalil případný útěk. K tomu se používají speciální zařízení. „Je to detekce pohybových čidel a srdečního tepu. Kdyby tam byla třeba myš, tak to zaznamenáme. Hlásí to jakýkoliv srdeční tep,“ vysvětlil strážný. Při kontrole jednoho z aut mu graf ukazuje pohyb. Musí se proto znovu provést důkladná kontrola. Jak se ukázalo, příčinou anomálie na grafu bylo nakonec rádio, které posádka vozu nechala zapnuté.

Hledání drog jako hon kočky s myší

Ve věznici s ostrahou v Kuřimi, kde je 525 vězňů a 258 zaměstnanců, pracuje na oddělení prevence a stížností Petra Vašková. Jednou z jejích činností je snaha zamezit, aby se do věznice dostaly nepovolené látky. Pokusy vězňů se totiž neustále opakují. Na jedné ze směn musí prověřit informaci od hlavní zdravotní sestry. „V poslední době jsme měli dost negativních monitoringů na testování moči odsouzených, přestože jsme měli vytipováno, že jsou pod vlivem,“ vysvětlila Vašková.

Testování moči je rychlý způsob, jak zjistit přítomnost omamných a psychotropních látek v těle. Vězni proto hledají způsoby, jak tento test přelstít. „Máme neuvěřitelné množství zážitků z toho, kdy si vězeň donesl jinou moč v gumovém prstu rukavice. Je schopný to mít v puse, nebo ji má přivázanou pod penisem, aby ji potom do kelímku vylil,“ popsala Vašková.

V odběrové místnosti stojí vězeň za plentou. Příslušník poučí odsouzeného a udělá tělesnou prohlídku. Odsouzený si pak zaleze za plentu, kde se vymočí a moč předává sestře. Ta kontroluje, jestli je teplá, tedy čerstvá, a před ním provede samotný test. Na stěně za plentou ale Vašková objevila neznámou bílou látku. Jak se později ukázalo, šlo o čistidlo, které mohlo moč neutralizovat.

Za přechovávání a užívání drog jsou vězni trestáni. Při kontrolách ale velmi spolupracují. „Drží při sobě. Když jeden potřebuje součinnost druhého, není to problém. Pozorují nás, vytipovávají si slabá místa. Co se týká pozorovacího talentu, jsou neuvěřitelně nadaní,“ uvedla Vašková. Dodala, že je to jako hon kočky s myší a myš má vždycky náskok. „To, že bychom je někdy předběhli, to je utopie,“ sdělila.

Nové díly pořadu Ve Službě: Za mřížemi můžete sledovat již nyní na platformě prima+.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kladivem napadl na Litoměřicku několik lidí. Recidivista za řádění dostal šest let

Tagy:
drogy vězení Stráž pod Ralskem Kuřim Kynšperk nad Ohří Ve službě: Za mřížemi trestná činnost, právo a spravedlnost